Sportfiskarna elfiskar efter laxparasit på västkusten
2013-05-08
Sportfiskarna fortsätter med uppdraget att elfiska västkustens laxförande vatten för att undersöka förekomsten av laxparasiten Gyrodactylus salaris.
Den lilla parasiten, en ca 0,5 mm lång haptorsmask, har orsakat stor dödlighet bland laxungar i många norska laxälvar. Den använder fästkrokar för att haka sig fast på fiskens hud och fenor. Små blödningar syns på fisken, då fästkrokarna gör små hål i huden.
Parasiten orsakar dock allvarligare sårbildning genom sitt födointag av fiskens hud, efter att en utsöndrad vätska brutit ned hudvävnaden. Dessa hudsår kan i sin tur infekteras av andra organismer. Gyrodactylus salaris är sötvattenslevande och klarar sig därmed inte på havsvandrande fisk. Laxungar, som lever sina första år i sötvatten, drabbas därför av parasiten.
Försök har gjorts i Norge med att rotenonbehandla hela älvsystem som varit hårt drabbade. I Sverige har konsekvenserna inte varit lika ödesdigra, men stora försiktighetsåtgärder har vidtagits för att parasiten inte ska få fäste i fler västkuståar. Fiskutsättningar är den största spridningsvektorn för Gyrodactylus salaris.
Kategorier:
Äldre nyheter | Taggar: |