Besparingar största hotet mot liv i försurade vatten

Neddragningar av anslagen till kalkning är den faktor som framförallt hotar biologiskt liv i försurade vatten. Det visar en oberoende konsekvensanalys av kalkningsverksamheten.

– Kalkningen upprätthåller idag biologiskt liv i många försurningsdrabbade vatten och skapar därigenom även betydande värden för sportfiske och friluftsliv, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.

Sportfiskarna har låtit göra en oberoende konsekvensanalys av bland annat Naturvårdsverkets handbok för kalkning 2010:2 och modelleringsverktyget MAGIC. Analysen har utförts av den oberoende försurningsexperten Hans Oscarsson. Syftet har varit att granska försurningsfrågan och den nuvarande kalkningsverksamheten utifrån ett fiske- och vattenvårdsperspektiv.

– Utredningen pekar tydligt ut besparingskrav och neddragningar av kalkningsanslaget som det främsta hotet mot att den biologiska mångfalden upprätthålls i försurade vatten. Vårt mål är därför att åter få ökade anslag till Havs- och Vattenmyndigheten inför budgetpropositionen 2014, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Kalkningen får inte avslutas för tidigt
Konsekvensanalysen visar att det finns vissa brister i riktlinjerna för kalkningen i handboken, bland annat för när kalkningen ska upphöra. Det anges bland annat i kalkhandboken att nedtrappad kalkning ska återupptas då man kan se biologiska skador. Att tillåta att skador uppstår på grund av nedtrappad kalkning är att spoliera både tidigare insatser och investerade medel. Biologiska skador är rimligen inte heller förenligt med EU:s Vattendirektiv som tydligt anger att inga försämringar får ske av naturtillståndet.

– Kalkningsverksamheten kräver kontinuitet för att upprätthålla rätt vattenkemi, det är därför viktigt med en långsiktig finansiering och att verksamheten inte styrs av kortsiktiga besparingar, säger Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.

Förekomst av mört motsäger MAGIC-modellen
Modelleringsverktyget MAGIC används i kalkningsverksamheten för att ta fram referensvärden för vatten och bedöma hur försurade vattnen är utifrån referensvärdet. Modellen har bäst precision på större statistiska materiel. I bedömningen av enstaka sjöar innebär dock uppgifter om tidigare förekomst av exempelvis den försurningskänsliga mörten att sjön är försurad oavsett vad modelleringen visar. Enligt Hans Oscarssons granskning är dock MAGIC-modellen i det stora hela ett funktionellt verktyg som även förbättras med nya data som ökar dess precision.

Vattendirektivet kräver mer åtgärder
EU:s ramdirektiv för vatten anger tydligt att inga försämringar av ekologiska status får ske i våra vatten. Enligt den svenska implementeringen av direktivet ska alla ytvattenförekomster uppnå god ekologisk status. Hans Oscarsson har tidigare arbetat på Vattenmyndigheten med att införa Vattendirektivet och ser det som en garant för att kalkningsverksamheten inte trappas ned så att skador uppstår. EU:s ramdirektiv gäller för alla ytvattenförekomster, detta innebär då även att kalkningsverksamheten i princip ska omfatta alla försurningsdrabbade vatten.

Mer info:
Anders Karlsson, 040-685 87 31, anders.karlsson@sportfiskarna.se
Bengt Olsson, 0701-42 35 00, bengt.olsson@sportfiskarna.se

Läs konsekvensanalysen av kalkningsverksamheten här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv