Till minne av Benkt Hanefors - Sportfiskarnas förste Storfiskregistrerare

Under påskhelgen gick Storfiskregistrets grundare Benkt Hanefors ur tiden, 88 år gammal.

Benkt Hanefors är ett ganska okänt namn för den yngre generationens sportfiskare, men han räknas inom framförallt svenskt havsfiske som en ”grand old man”. Noggrann, påläst och engagerad var han en drivande kraft i utvecklingen av det svenska sportfisket och han var högst inblandad både när anrika Göteborgs Havsfiskeklubb och deras åtråvärda utmärkelse Årets havsfiskare blev till.

Mest känd är dock Benkt för sitt engagemang att utveckla det svenska specimenfisket. Han är nämligen grundare till Sportfiskarnas Storfiskregister och var registrets Storfiskregistrerare under nästan tre decennier, med hjälp av flera andra. Det unika och sökbara registret kom till 1971 och sedan dess har över 27 000 fångster av alla de slag inneburit både inspiration och en kunskapskälla för såväl sportfiskare som fiskeribiologer.

Benkt Hanefors började sitt engagemang på 50-talet i det som då hette Fiskefrämjandet. Kring 70-talet satt han ett knappt decennium i förbundsstyrelsen för Fritidsfiskarna, föregångaren till Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. I samband med att Storfiskregistret 2011 fyllde 40 år fick Sportfiskarnas Markus Lundgren en längre intervju med Benkt Hanefors, som bland annat berättade om hur tankarna kring ett register först uppkom.

Hur föddes egentligen idén med Storfiskregistreringen?
– Det började redan på 1960-talet då Arne Broman, Olof Johansson och jag började fundera i banorna kring någon typ av registrering. I England fanns en sådan och inte minst Arne hade stora influenser från England, där specimenmetet låg i framkant.

Hur gick det till när ni körde igång?

– Faktum var att vi tjatade en hel del på förbundet, Fritidsfiskarna hette det då, innan det hände något. De kunde verkligen inte förstå varför man skulle hålla på och registrera fiskar hit och dit. Jag satt ju själv med i förbundsstyrelsen på den tiden och gjorde såklart allt jag kunde för att övertala övriga, och till slut fick vi respons, även om det var lite motvilligt.

Vad var målet med Storfiskregistreringen?
– Att samla fakta och data med geografiska uppgifter, hur stora de kunde bli och så vidare. Tanken var att vi skulle bidra med detta. Den som ger sig tid och går igenom materialet kan verkligen få fram intressanta uppgifter. Det är ju dessutom tillgängligt och sökbart för alla. Det har verkligen varit till stor nytta med så många fiskar i databasen.



Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund sänder varma tankar och ett stort tack för det Benkt åstadkommit för svenskt sportfiske. På Vänerblänkets hemsida finns en text om Benkts många gärningar, författat av hans mångårige vän Jan Olsson.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv