Lokala fiskevårdare försöker rädda vätterharren

Vättern har Sveriges sydligaste harrbestånd som nu är allvarligt hotat. Lokala fiskeklubbars arbete kan komma att ha avgörande betydelse för beståndets fortlevnad.

Harrbeståndet i Vättern är landets sydligaste och har varit uppskattat av tusentals flugfiskare tack vare att det varit ett bra och lättåtkomligt fiske. På senare år har beståndet minskat kraftigt och situationen är nu allvarlig.  Engagemanget från lokala fiskevårdare har länge varit starkt och väldigt viktigt.  Exempel på åtgärder som man utfört är bland annat inventeringar av lekfisk, provfiske med flugutter och decimeringsfiske av signalkräftor i Dunkehallaån i Jönköping.

Lyckat arbete i Kärsbyån
Ett särskilt lyckat exempel på fiskevård för harren är när Motala Flugfiskare i början av 1990-talet restaurerade den då helt utslagna Kärsbyån. Klubben har sedan fortlöpande utfört biotopförbättringar för harr och öring i ån. Harren fanns inte i Kärsbyån då projektet startade men har genom utsättning av harryngel odlade på rom från en annan å återintroducerats. Idag leker varje vår ett självreproducerande bestånd av harr i ån. Kärsbyåprojektet visar att det är fullt möjligt att med små medel, utifrån en säkrad genbank, odla och återintroducera harr i Vätterns lekåar.


Vackra Knipån i Habo var tidigare en av harrens viktigaste lekplatser.

Harrsatsning 2013
I år görs en stor insats för att vända harrens negativa beståndsutveckling. Planerade åtgärder är decimeringsfiske av signalkräftor på harrens lekplatser i sex bäckar och åar samt ytterligare inventeringar, utökat provfiske, samt odling av harryngel för att säkra en genbank och utplantering på någon av de utslagna lekplatserna. Resultaten kommer att sammanställas av länsstyrelsen i Jönköpings län. Utförare av åtgärderna kommer att vara lokala fiskevårdare från framförallt olika fiskeklubbar som Habo SFK, Motala Flugfiskare, Södra Vätterbygdens Flugfiskeklubb, Linköpings Flugfiskeklubb, (som har 20 mils bilresa för att besöka Vättern!) Karlsborgs Fiske och Fiskevårdsförening och Vätterns Fritidsfiske & Fiskevårdsförbund som är Båt- och Trollingklubbarnas samorganisation.
 

Harrinventering med flugutter.

Att Båt- och Trollingklubbarnas samorganisation, som omfattar ett 15-tal klubbar och cirka 6000 medlemmar, ställer upp gör det möjligt att provfiska med flugutter i princip runt hela Vättern och skapa en bild av hur beståndet ser ut. Söndagen den 24 mars samlades cirka 60 personer från klubbarna för att fördela arbetsuppgifterna och få de dispenser från Länsstyrelserna som behövs.

Viktigt med fortsatt engagemang
Ett förslag på totalt harrfiskeförbud finns sedan tidigare i Vättern, och i februari 2013 skickade Vätternvårdsförbundet en påminnelse till HaV om förslaget.  Inte heller Sportfiskarnas fiskevårdschef Anders Karlsson anser att ett fiskeförbud är rätt väg att gå.

– Sportfisket efter harr engagerar väldigt många sportfiskare som därmed även ställer upp och arbetar med fiskevård. Ett totalt fiskestopp riskerar att slå undan grunden för detta ideella engagemang, kommenterar Anders Karlsson.

Harren är också ett huvudämne för det Vätternseminarium som Sportfiskarna anordnar på Sportfiskemässan i Jönköping 5-7/4. På lördagen kl. 13-15 kommer tre föreläsningar, varav ett helt fokuserar på harren, att följas av en paneldiskussion där även publiken kan ställa frågor.

Vill du delta i fiskevårdsarbetet med harren? Kontakta då Lennart Grann, Habo SFK: wetab@telia.com, 070-687 86 16

Länsstyrelsen i Jönköpings län har initierat många av fiskevårdsprojekten. För mer information, kontakta Beatrice Alenius på länsstyrelsens Fiskeenhet: beatrice.alenius@lansstyrelsen.se, 036-39 52 71 eller mobil 070-295 89 36

Klicka här för mer information om Vätternseminariet på Sportfiskemässan.
 

Kategorier: Äldre nyheter, Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv