Habo SFK kalkar för att kunna bedriva sportfiske i sina sjöar på Hökensås, kalkningen syftar till att ge utplanterad fisk tillräckligt gynnsamma förhållanden för att kunna leva i sjöarna.
Försurningen har drabbat sydvästra delen av landet extra hårt. Trots kraftigt minskade nerfall av försurande ämnen går återhämtningen långsamt här och i många vatten måste kalkningen fortsätta under överskådlig tid för att upprätthålla tillräckligt bra förhållanden för fisk och andra vattenlevande organismer.
Förutom den nationella kalkningsverksamheten som har en strikt inriktning på att bevara biologiska värden och skydda naturligt förekommande försurningskänsliga arter så kalkas det även för att gynna sportfiskets och friluftslivets värden. Ett exempel på detta är Habo Sportfiskeklubb som själva kalkar tre av sina klubbsjöar på Hökensås för att upprätthålla en gynnsam vattenkemi för utplanterad fisk som öring och regnbåge. Kalkningen bedrivs främst med egna medel och i samarbete med Habo kommun, kalkningen har tidigare även beviljats medel från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond.
– Hösten 2011 var pH-värdet i sjön Surgölen nere på pH 5,1, en nivå där fisken mår dåligt och få organismer kan leva i sjön. Klubben gjorde en insats med kalkning på Surgölens is i mars 2012 och senare under hösten kalkades alla sjöarna i samarbete med Habo kommun. Södra Kroksjön har under flera år legat stabilt på pH 6,5 vilket var fallet hösten 2011 och våren 2012, berättar Lennart Grann, sekreterare i Habo SFK.
Den gångna sommarens nederbördsmängder var dock bevisligen sura för mer än badgäster och semesterfirare. Trots att Södra Kroksjön fick fyra ton kalk med hjälp av helikopterspridning i september 2012 var pH-värdet i november nere i 5,9 och den mätning som gjordes före lördagens kalkning visade på 6,1. Men med de två ton kalk som spreds på isen i helgen bör sjön kunna "överleva" sommaren. Nästa kalkning sker till hösten i samarbete med Habo kommun.
– Klubbens medlemmar börjar få rutin på kalkning från isen. I lördags spreds två ton kalk fördelat på 25 kilos säckar ut på mindre än en timma och därefter bjöds det på korv i vårsolen vid vindskyddet, avslutar Lennart Grann.