Rapport från laxseminariet i Mörrum

Med laxen – i tiden, så avslutade kung Carl Gustaf sitt inledningsanförande på laxseminariet i Mörrum, några dagar före fiskepremiären.

Sveaskogs vd P-O Wedin hade med kunglig draghjälp lyckats samla fiskeriministern, landshövdingen samt ett stort antal av landets främsta forskare till ett seminarium om Östersjölaxens framtid.

Fokus på laxfisketurismens utveckling
Kungen poängterade inledningsvis laxturismens utvecklingsmöjligheter och exemplifierade detta med Skottland, där fiskturismen inbringar ca 1,3 miljarder per år.

Samma spår var landsbygdsminister Eskil Erlandsson inne på då han belysta svenska förhållanden med intäkterna från Mörrumsåns laxfiske, som uppgår till ca 40 miljoner kr per år.  Erlandsson framhöll laxen som kanske den mest värdefulla fisken för sportfisket och för arbetstillfällen i glesbygden. Men laxen bör, enligt Erlandsson, vårdas så att den räcker till sportfiske och yrkesfisket

Representanter för yrkesfisket demonstrerade även utanför seminarielokalen med plakat med texten ”Laxen räcker till alla”. Det är i detta sammanhang viktigt att framhålla att yrkesfisket tagit 90 % av all fångad lax i Östersjön.

En glädjande förändring var dock att landsbygdsministern nu förordade en älvspecifik förvaltning av de olika älvbestånden. Att varje älvs laxstam skall beskattas efter dess egen bärkraft är något Sportfiskarna länge förespråkat. Eskil Erlandsson gav också en passning till EU:s fiskerikommission när han menade att kommissionens förslag om upphörande med kompensationsodling av lax var orealistiskt, åtminstone så länge de vilda laxstammarna inte på långt när nått sin fulla produktionskapacitet.

Fiskejournalens redaktör Martin Falklind gav många exempel från olika delar av världen på att sportfisket med minsta möjliga uttag av resursen ger största möjliga intäkter till området.

HaV styr fångst mot av odlad lax
Martin Rydgren, HAV, gav myndighetens syn på framtidens laxförvaltning. Med hjälp av tidsreglering av fisket i Bottenhavet och Bottenviken skall man försöka styra det kommersiella fisket mot fångst av odlad lax, eftersom den vandrar delvis på annan tid än den vilda. För det marina sportfisket, trollingen, presenterade under fjolåret ett förslag att man endast skall få behålla fenklippt lax. Ett slutgiltigt besked om vilka regler som ska gälla för trollingen har därefter dröjt. Sportfiskarna hoppas att myndigheten har lyssnat på förbundets förslag om en enhetlig fångstkvot på en omärkt lax per fiskare och dygn.

Oroande forskningsrön om bärkraft och hälsa
Stefan Palm berättade om beståndsanalyser av lax ibland annat indexälvarna, som ligger till grund för Internationella havsforskningsrådet, ICES beståndsuppskattningar. Laxstammarnas bärkraft är ännu en bra bit från den gräns som utgör balanspunkten mellan uttag och reproduktion för ett hållbart fiske. Han diskuterade också det oroande faktum att överlevnaden av postsmolt minskat från 30-40 procent till cirka tio.

Mest oroande var dock professor Lennart Balks rapport från sina undersökningar av tiaminbrist hos såväl däggdjur, fåglar som laxar. Tiaminet, som finns i gröna växter, är essentiellt för alla djurs överlevnad. Brist på detta ämne orsakade upp till 90 % dödlighet av all laxrom i början av 80-talet. Även om det skett en minskning av dödligheten sedan dess, är den fortfarande mycket hög, menade Balk, inte mindre än vart femte laxägg dör av denna orsak. Enligt Balk har det också visat sig att ål också lider av tiaminbrist, vilket skulle kunna vara en av orsakerna till dess kraftiga minskning.

Försiktigt positiv avslutning
Mycket glädjande var Daniel Holmquists rapport från ett storskaligt restaureringsarbete i Vindelälven, främst genom återställning av flottledsrensade sträckor. Man har återskapat hela 37 hektar nya uppväxtområden, som beräknas öka produktionen med cirka 6000 smolt per år.
Hans Lundquist från SLU, summerade dagen utifrån ett historiskt perspektiv och menade att framgång i arbetet med laxförvaltningen kräver samarbete på alla plan.

Undertecknad, som varit med i debatten om laxfrågan sedan början av 1980-talet och träffat rader av generaldirektörer, landshövdingar, politiker och forskare har nog aldrig varit på ett möte där majoriteten av dessa varit så positiva till en ökning av sportfisketurismen efter lax.

Erik Erlandson-Hammargren

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv