Sportfiskarna informerar om unik naturvårdsmetod

Sportfiskarna deltar på kalkhandläggarkonferensen i Sollefteå 20-21 mars för att informera om återintroduktion av flodpärlmussla i Lärjeån i närheten av Göteborg.

Det är Sportfiskarnas flodpärlmusselexpert Niklas Wengström som kommer att hålla ett föredrag om det unika projektet med att försöka återintroducera musslan i Lärjeåns övre tillflöden.

Unik metod
Metoden för återintroducering är unik på så sätt att man hjälper musslorna att föröka sig på naturlig väg, återintroduktionen sker inte genom att man flyttar vuxna musslor. (vilket förövrigt inte är tillåtet)
Försöket med flodpärlmusslan sker via utplantering av öringungar som infekterats med mussellarver. Arbetet med att infektera öringungar har genomförts på Sportfiskarnas anläggning Sjölyckan i Göteborg. Öringungarna är fångade via elfiske i Lärjeåns vattensystem, de har sedan hållits i kar med strömmande vatten tillsammans med dräktiga flodpärlmusslor från nedre Lärjeån. Musslorna har därefter släppt ut sina larver så att de kunnat sätta fast sig på öringarnas gälar. Öringarna återförs sedan till sina hemmavatten där mussellarverna sedan kommer att släppa taget och förhoppningsvis överleva och etablera sig.

Mussla +öring=sant
Värt att notera är att öringarna inte påverkas nämnvärt av mussellarverna och att detta är musslans naturliga sätt att föröka sig och även utvidga utbredningsområdet via ”öringliftande”. Flodpärlmusslan är mycket specialiserad då den enbart använder öring eller lax som värdfisk under larvstadiet. Flodpärlmusslan är rödlistad och merparten av bestånden består numera enbart av gamla musslor då artens känsliga fortplantningsmetod kräver både mycket god vattenkvalitet och tillgång till öring eller lax.

Först om några år kommer det att synas om försöken i Lärjeån har lyckats. Flodpärlmusslan är en viktig indikatorart då den kräver friska opåverkade vattendrag med god tillgång på öring eller lax för att trivas och fortplanta sig. Försurningen är en av orsakerna bakom flodpärlmusslans tillbakagång.

Mer info om Sportfiskarnas arbete med flodpärlmussla:
Niklas Wengström, niklas.wengstrom@sportfiskarna.se, 031-83 44 64.

Läs fler nyheter om försurning och kalkning här: www.sportfiskarna.se/forsurning

Läs hela programmet för handläggarträffen i Sollefteå här.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv