Det är dags att summera ett år med mycket positiv verksamhet och flera stora framgångar för sportfiskets intressen.
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har de senaste åren ständigt utökat verksamheten. Förbundet arbetar med allt från att stå upp för laxen i Bryssel, skriva remisser och representera sportfisket i utredningar till att återskapa våtmarker och bygga bort vandringshinder. Vår röst är stark i maktens korridorer samtidigt som vi tillgängliggör fler fiskevatten och utbildar nya generationer sportfiskare. Här följer ett axplock av vår verksamhet 2012.
Mer fiskevård än någonsin
Inom Sportfiskarnas stora Rovfiskprojekt längs ostkusten har mängder av praktiska fiskevårdsåtgärder genomförts med inriktning på att återställa våtmarker och lekområden samt återskapa vandringsvägar. Åtgärderna gynnar rovfisk som abborre, gädda och havsöring men även arter som id, mört, lake, flodnejonögon samt sjöfåglar, vadare och kräldjur. De våtmarker som färdigställdes till gäddleken 2012 som Snäckstavik och Österby myr, visade på bra resultat med tusentals gäddyngel som vandrade ut i Östersjön.
Östersjölaxen i fokus
2012 blev kanske främst östersjölaxens år. I samband med premiären av Martin Falklinds fiskedokumentär ”Expedition den gamle och havet” lanserade Sportfiskarna ”Stiftelsen för östersjölaxen”. Stiftelsens syfte är att på sikt möjliggöra en rad åtgärder för att främja östersjölaxens ökning. Redan nu har drygt 520 000 kronor samlats in. Under juni-augusti genomförde Sportfiskarna en stor mailkampanj ”Du kan rädda laxen”, riktad mot EU-parlamentet med syftet att påverka nyckelpersoner att stoppa yrkesfisket på blandbestånd av lax. Andra åtgärder Sportfiskarna genomfört har varit ett envetet lobbyarbete mot EU för att stoppa främst polskt tjuvfiske efter lax i Östersjön. Sportfiskarna arrangerade även i november ett seminarium om östersjölaxen i Luleå.
HaV:s stopp för svenskt blandbeståndsfiske på östersjölax blev mycket positivt då även Finland valde att fasa ut detta fiske. Tyvärr valde dock EU:s fiskeministrar tillsammans med vår egen minister Eskil Erlandsson att än en gång överskrida forskarnas råd för laxkvoterna i Östersjön 2013.
Det som framförallt satte fokus på östersjölaxen var Uppdrags gransknings program 21 november om laxfrågan som gav ett enormt gensvar på fiskesajter och i övrig media. Laxfrågan har förmodligen aldrig tidigare varit bättre förankrad hos allmänheten.
Sportfiskefrämjande aktiviteter
Under året har Sportfiskarna och ungdomsförbundet Unga Sportfiskare, genomfört en rad verksamheter med inriktning på att öka antalet fiskande barn, ungdomar, familjer och kvinnor. Bland alla aktiviteter kan man nämna projekten Framtidens Sportfiskare, Upp till 13, Tjejmetet, lokala fiskeskolor och fiskekurser för kvinnor. Sportfiskarnas ungdomsläger slog i år nytt rekord i antal arrangemang: 12 läger!
Viktiga frågor 2013
Nästa år väntar nya utmaningar, satsningen på fiskevård fortsätter, så och kampen för att få till stånd fungerande vandringsvägar för fisk vid alla vattenkraftverk. En annan stor fråga som kommer att kräva mer insatser är den ökande gruvetableringen som främst i norra Sverige hotar fiskbestånd, vattenmiljö och sportfiskets möjligheter att utvecklas som en viktig regional näring. Det utfiskade Västerhavet kommer att få ett ökat fokus kommande år i och med anställningen av en Västerhavskonsulent i Göteborg. Lanseringen av den sedan länge aviserade nya fiskelagen blir även en viktig fråga.
Förhoppningsvis blir 2013 det år då allt fler sportfiskare väljer att organisera sig i Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund för att bidra till vårt arbete. Ett stort tack till dig som redan är medlem! Ditt stöd ger oss möjlighet att påverka!
Sportfiskarna önskar alla en God Jul!