EU-parlamentets fiskekommitté röstade igår igenom ett antal förslag till förbättringar av EU:s kommande fiskepolitik som bland annat riktar sig mot överfiske. En annan viktig del i förslagen är att EU:s fiskepolitik nu för första gången ska gynna sportfiskets intressen.
Fiskekommitténs förslag innebär förhoppningsvis att vi nu kommer att få fiskekvoter baserade på vetenskapliga rekommendationer för vad fiskbestånden tål och förbud mot utkast av bifångster.
– Detta är ett viktigt steg i rätt riktning för reformeringen av EU:s fiskepolitik. Parlamentets fiskekommitté gör en tydlig markering mot fortsatt överfiske och resursslöseri och för en mer hållbar förvaltning, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.
Efter fiskekommitténs behandling väntar beslut i Europaparlamentet under februari eller mars. Därefter återstår en jämkning av Europaparlamentets och ministerrådets synpunkter på hur EU:s nya fiskepolitik ska se ut.
Äntligen fokus på sportfiskets intressen
En annan viktig nyhet i förslaget från fiskekommittén är att EU:s fiskepolitik nu ska bidra till sport- och fritidsfiskemöjligheter. Detta trendbrott är ett resultat av sportfiskeorganisationen EAA:s arbete för att främja sportfisket och fisketurismens intressen inom EU. EAA (European Anglers Alliance) är en sammarbetsorganisation för ett flertal av de europeiska ländernas sportfiskeförbund, bland annat är Sportfiskarna medlem.
– Detta är första gången som sport- och fritidsfisket omnämns som ett intresse som ska gynnas av EU:s fiskepolitik, tidigare har sportfisket snarast ansetts vara ett motsatt intresse inom fiskepolitiken. Det är viktigt att poängtera att det ligger ett mycket stort arbete från EAA bakom denna förändring, förtydligar Anders Karlsson.
De viktigaste förändringarna i förslaget:
• Lagkrav mot överfiske samt krav på hållbara fiskekvoter från 2015.
• Fleråriga förvaltningsplaner ska fastställas för alla fisken av både parlament och ministerråd.
• Förbud mot utkast och krav på landning av all fångst för samtliga målarter införs under perioden 2014-2018.
• När EU:s fiskefartyg fiskar utanför EU ska samma krav gälla som för fiske inom EU.
• Stopp för överförbara fiskerättigheter.
• Införande av nätverk av skyddade och fiskefria havsområden.
• Krav på uppföljning och redovisning av kapaciteten i medlemsländernas fiskeflottor. Reducering av fiskekapaciteten villkor för att få medel från Europeiska havs- och fiskerifonden.
• Sist men inte minst: EU:s fiskepolitik ska gynna möjligheterna till sport- och fritidsfiske.