Hallands Länsråd Lisbeth Schultze höll nyligen en presentation av försurningssituationen i Halland för Miljömålsberedningen. Med anledning av detta ställde pH6.2 några frågor till Lisbeth.
Hur ser försurningssituationen ut i Hallands län idag?
– Trots att det skett stora förbättringar när det gäller utsläpp och nedfall av försurande ämnen är situationen i Halland fortsatt allvarlig. Den minskande belastningen har visserligen medfört att pH och alkalinitet i okalkade vatten har ökat, men återhämtningen är i de flesta områden mycket långsam och långt ifrån tillräcklig. Uppskattningar som gjorts i samband med den fördjupade utvärderingen av miljömålen antyder att bortåt 80 procent av länets sjöar fortfarande är försurade. I takt med att utsläppen minskar får också skogsbrukets försurande effekt allt större betydelse. Denna förstärks ytterligare genom ett ökat uttag av skogsbiobränsle i form av GROT och stubbar. Konventionellt skogsbruk tillsammans med GROT-uttag beräknas nu svara för mer än 50 procent av försurningseffekten. Ett fortsatt uttag av biobränsle måste därför kombineras med återföring av aska från förbränningen.
Hur tror du nedskärningarna av HaV:s anslag med 235 miljoner för 2013 kan påverka Hallands län?
– Kalkningsanslaget har under flera år urholkats på grund av ständiga kostnadsökningar. En faktisk minskning av anslaget gör det ännu svårare att bedriva verksamheten med bibehållen kvalitet. Det är fortfarande oklart hur stor neddragningen blir och vilket mandat länsstyrelsen får att själv fördela det totala anslaget från HaV mellan olika åtgärder. Det är dock rimligt att pågående kalkningsinsatser prioriteras framför sådana åtgärder som kan skjutas på framtiden utan att det medför direkta negativa effekter. Tyvärr kan det innebära att arbetet med bland annat biologisk återställning och fiskevård påverkas i det korta perspektivet.
Finns det idag ett behov av nykalkning i Hallands län?
– Den statusklassning som genomförts inom vattenförvaltningen visar på ett visst behov av nykalkning. Ett sådant exempel är Lillån i Hylte kommun där det också finns ett starkt lokalt engagemang för att starta ett kalkningsprojekt. Länsstyrelsen har tagit upp Lillån i ansökan till Hav för 2013, men en komplikation är att Lillån är ett referensvattendrag i den nationella kalkeffektuppföljningen.