Kevin Bishop: skogsbruket kan ge återförsurning

Kevin Bishop, professor på Institutionen för vatten och miljö på SLU och geovetenskap på Uppsala Universitet, har vid flera seminarier varnat för att ett ökat uttag av skogsråvara kan innebära ett ökat försurningstryck.
 
Kevin leder bland annat forskningsprogrammet QWARTS med inriktning på skogsmarksvittring som ingår i det stora forskningsprogrammet Future Forest. Kevin har vid flera försurningsseminarier pekat på risken att ett ökat uttag av skogsråvara som grenar och toppar (GROT) i förlängningen faktiskt kan komma att påverka lokala fiskbestånd. pH6.2 ställde därför några frågor om skogsbrukets försurningspåverkan.

Kevin Bishop på KSLA
Kevin Bishop debatterar på KSLA.

Finns det risk att skogsbruket genom ett ökat uttag av skogsråvara kan orsaka återförsurning av våra sjöar och vattendrag?

– Det är definitivt så. Frågan är dock till vilken grad och vilka vatten som påverkas. Främsta påverkan blir förmodligen i mindre skogsvatten.

Vad är skillnaden mellan försurning via surt nedfall och försurning orsakat av uttag av skogsråvara?

– Det är en mycket intressant och viktig fråga som bör undersökas. Vi borde veta svaret utifrån våra modellverktyg, men vi har inte svaret idag. Förhoppningsvis bör vi snart kunna förklara skillnaden och effekterna av dessa olika former av försurning.

Har vi tillräckligt mycket kunskap om skogsbruket och dess försurningspåverkan för att kunna utforma rätt styrmedel för skogsbruket? 

– Vi arbetar hårt för att få fram rätt kunskapsunderlag. Exempelvis genom att identifiera de känsliga områden dit aska bör återföras efter GROT-uttag för att ge bäst effekt. Men man bör vara medveten om att kostnaden för att återföra aska till rätt områden kommer att bli mer kostsamt än att sprida den där det är enklast att sprida.

Läs mer:
QWARTS
Future Forest
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv