29 november överklagade Sportfiskarna en dom till Svea Hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen, om ett tillstånd för renovering av ett befintligt kraftverk i Brevensån, Brevens Bruk, nära Örebro.
Det är främst av två skäl Sportfiskarna överklagar: domstolen har använt begreppet vandringsfisk felaktigt och inte beaktat miljökvalitetsnormen för vatten.
För dyrt med fiskvägar enligt domstolen!
Tillståndet för renovering av kraftverket i Brevens bruk innefattar inga villkor om byggande av fiskvägar inom överskådlig tid. Domstolen motiverade detta med att fiskvägar dels skulle bli orimligt dyrt och att det inte finns ”vandringsfisk” i ån. Brevensån har bara provfiskats en gång och då i utloppskanalen, ett provfiske som bland annat gav lake och stensimpa som fångst. I miljökonsekvensbeskrivningen framgår även att det i den uppströms liggande sjön Sottern finns abborre, gädda, mört, gärs, braxen, benlöja, lake, björkna, ål och gös. Värt att notera är att stensimpa är upptagen i EU:s artdirektiv, laken numera är rödlistad och den i högsta grad vandrande ålen är en starkt utrotningshotad art.
– Begreppet vandringsfisk kan appliceras på så gott som samtliga våra fiskarter eftersom de vandrar om möjlighet ges då det är naturligt för fisk att vandra för att hitta nya habitat och lekområden. Det är helt felaktigt att begränsa begreppet vandringsfisk till att bara gälla öring och lax, säger Micael Söderman, biolog och projektledare i Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Alla fiskar kan vandra
Eftersom Sportfiskarna anser att vandringsvägar är motiverade för i princip alla fiskarter är domen av principiell betydelse. Att utvidga fiskars habitat genom att avlägsna vandringshinder är en viktig åtgärd för att stärka fiskbeståndens möjlighet till överlevnad. Det får även ses som styrkt att det i vattensystemet finns fisk som skulle gynnas av att passage upp- och nedströms kraftverket i Brevens bruk möjliggjordes. Naturligtvis skulle även övrig fauna i systemet gynnas av vandringsvägar.
– Enligt min bedömning ska domstolen inte skriva att det saknas vandringsfisk i en vattenförekomst enbart för att man inte hittat lax eller öring, säger Axel Henckel, jurist och sakkunnig på vattendomar på Sportfiskarna.
Kraftverket ger måttlig status i Brevensån
Sportfiskarna har vidare överklagat domen på grund av att det är tydligt att Mark- och miljödomstolen inte har beaktat miljökvalitetsnormer för vatten. Statusen i Brevensån är för närvarande måttlig. Detta på grund av att Brevens bruk och de dammar som hör till kraftverket är den enda anläggning som hindrar Brevensån att uppnå miljökvalitetsnormen ”God ekologisk status”. Därför blir det tydligt att ett åtgärdande av vandringshindren är det enda som återstår för att uppnå miljökvalitetsnormen för vattenförekomsten.
Mer info: Axel Henckel, 08-410 80 624, axel.henckel@sportfiskarna.se
Läs Sportfiskarnas överklagande här.