Naturvårdsverket pekar i en ny rapport från oktober 2012 ut olika marknadsmisslyckanden och brist på styrmedel som de främsta hindren för att nå flertalet av miljökvalitetsmålen.
I rapporten "Styrmedel för att nå miljökvalitetsmålen", görs en övergripande kartläggning av styrmedel som styr mot Sveriges miljökvalitetsmål. För miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning är det främst två områden som bidrar till fortsatt försurningspåverkan: fortsatta utsläpp av svavel och kväve och inhemskt skogsbruk.
Avsaknad av styrmedel för att begränsa utsläpp
Grundproblemet med fortsatt försurning är att det saknas effektiva styrmedel som kan reglera de kvarvarande verksamheter som försurar. För exempelvis utsläpp av svavel och kväve från internationell sjöfart är det mycket svårt och tidsödande att enas om, och genomdriva konkreta åtgärder som exempelvis fartygsbränsle med lägre svavelhalt via IMO, eller genom införandet av utsläppskontrollområden, så kallade NECA, i Sveriges närliggande farvatten. Utvecklingen mot en renare sjöfart går visserligen framåt men mycket långsamt.
Begränsning av landbaserade utsläpp av kväveoxider både internationellt och nationellt är även en förutsättning för att på sikt nå miljömålet. Då luft inte är en prissatt vara utan en kollektiv vara uppstår miljöproblem eftersom det saknas motiv och effektiva styrmedel för att begränsa utsläppen. Ofta drabbar även utsläppen andra regioner än dem där utsläppen sker. Äganderätten till frisk luft är svår att definiera. En fungerande marknad för utsläppsrätter förutsätter att man på något sätt tydligt lyckas definiera rättigheten till luft av bra kvalitet så att det därmed blir möjligt att få utsläpparen att tvingas betala kännbara straffavgifter.
Stort uttag av skogsråvara försurar
Vårt inhemska skogsbruk kan vara på väg att segla upp som den största källan till fortsatt försurning. Ett för högt uttag av skogsråvara, till exempel i form av biomassa som GROT och stubbar, försurar i regel skogsmarken om näringsämnen inte återförs exempelvis via korrekt utförd askåterföring. Olika prognoser från ett nyligen genomfört seminarium om skogsmarksvittringen på KSLA pekar tydligt på att ett ökat uttag av skogsråvara kan innebära en försurningspåverkan som på sikt överskrider försurningspåverkan från surt nedfall.
För det inhemska skogsbrukets del borde det vara enklare att införa styrmedel för ett hållbart skogsbruk då skogen har ett pris och ägs av någon. Den försurande effekten torde även drabba närområdet och markägaren själv. Men det saknas idag ett fungerande styrsystem som via tvingande regler eller ekonomiska styrmedel säkerhetställer att rätt åtgärder utförs. I praktiken återförs idag en mycken liten andel aska till den skogsmark där uttagen av GROT sker. Skogsstyrelsens nuvarande rekommendationer om askåterföring fungerar därmed inte i praktiken. Enligt Naturvårdsverket är förmodligen även informationen om behovet av askåterföring bristfällig.
Kunskap finns om skogsmarksförsurningen
Det pågår idag ett flertal stora forskningsprojekt, kopplade till forskningsprogrammet Future Forest exempelvis vittringsprojektet QWARTS, som rimligen ger ett tillräckligt kunskapsunderlag för att skapa ett fungerande styrsystem för ett mer hållbart skogsbruk ur försurningsperspektivet. Det är dock nödvändigt att den nya kunskap forskningen ger verkligen omsätts i praktiken via ett styrsystem. Styrmedlen måste inriktas på att uppnå ett skogsbruk som bedrivs så att den kritiska belastningsgränsen för vad marken tål inte överskrids. Styrmedlen måste rimligen omfatta alla aktörer från markägare till skogsbolag, askproducenter och entreprenörer, då det idag bland annat är svårt att få tag på tillräckligt med aska av godkänd kvalitet. Det kan rimligen inte tillåtas ett skogsbruk som ger ökad försurning och i förlängningen även skador på akvatiska ekosystem.
Miljökvalitetsmål påverkar varandra
Olika miljökvalitetsmål är ofta sammankopplade, att begränsa utsläpp av svavel och kväve är nödvändigt för att nå miljökvalitetsmålen, Frisk luft, Ingen övergödning och Begränsad klimatpåverkan. Miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag är beroende av att Bara naturlig försurning nås. Tyvärr kan även miljökvalitetsmålen motverka varandra: ett ökat uttag av skogsråvara för biobränsle kan anses positivt för att nå Begränsad klimatpåverkan men är väldigt negativt ur ett försurningsperspektiv.
Vad bör våra beslutsfattare fokusera på?
För att vända den dystra trenden med alla miljökvalitetsmål som inte nås pekar Naturvårdsverket ut en rad områden där styrmedlen måste förbättras. För miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning kan man kort sammanfatta att det är nödvändigt att på olika sätt driva igenom hårdare utsläppsregler för både internationell sjöfart och landbaserade utsläpp, även inhemska, och att ett fungerande styrsystem för ett hållbart skogsbruk så snart som möjligt bör införas.
Läs Naturvårdsverkets rapport här.
Läs mer om Future Forest här.