50 olagliga nät hittade i Bottenviken

Norrbottenskuriren rapporterar att 30 olagligt utlagda nät hittades i helgen i Kalix skärgård. Drygt 20 nät beslagtogs i Haparanda skärgård. En del av näten var falskmärkta med en yrkesfiskares fartygsbeteckning.

– Vi har stött på detta knep förut, men det fungerar inte. Våra tillsynsmän dubbelkollar alltid med den yrkesfiskare som anges i märkningen och om han inte äger näten så åker dom upp, säger Dan Blomkvist länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Länsstyrelsen i Norrbottens län utförde i helgen fisketillsyn I Kalix skärgård och hittade då 30 olagligt utlagda nät innanför sjökortets tremeterslinje. I Haparanda skärgård hittade kustbevakningen fler än 20 olagliga nät. Dessutom hittades en stängarm till en laxfälla. I näten fanns både sik och havsöring. En av havsöringarna vägde cirka 6 kilo.

– En 6-kilos öring är en mycket värdefull avelsfisk, biologiskt sett motsvarar den här situationen som om älgstammen var utrotningshotad och någon tjuvskjuter en av de få kvarvarande 20-taggarna, berättar Dan Blomkvist.

Läs mer på Norrbottenskurirens hemsida

 

 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv