I år utför Sportfiskarna Region Väst elfiske som en del av Länsstyrelsen i Västra Götalands län regionala kalkeffektsuppföljning. Sportfiskarna Region Väst är även ansvariga för kalkning i delar av kommunerna i Göteborgsregionen.
Årets elfiske i Västra Götalands län omfattar totalt 135 lokaler, merparten av dessa lokaler ingår i kalkeffektsuppföljningen, några lokaler är resursövervakning och vissa av lokalerna är uppföljning på biotoprestaurering utförda i exempelvis Rolfsån och Enningsdalsälvens vattensystem.
– Vi har haft hyfsade förhållanden i sommar, flera av de större vattendragen som Säveån, Örekilsälven och Enningdalsälven är svåra att elfiska om vattenståndet inte är relativt lågt. Ibland får man kryssa mellan vattendragen på grund av förändrade vattenstånd för att kunna genomföra elfisket, kommenterar Per-Erik Jacobsen på Sportfiskarna.
Kalkeffektsuppföljningen med elfiske genomförs i regel vartannat år eller årligen för mer osäkra vattendrag. Förra året märktes alla elfiskelokaler upp och dokumenterades, bland annat med lokalernas koordinater. Detta gjordes för att säkerställa att allt elfiske utfördes på rätt lokaler.
– På vissa av lokalerna har det varit mycket höga tätheter av lax- och öringungar i sommar. I vissa fall har vi fått arbeta med elfisket i upp till 6,5 timmar på samma lokal då vi har fångat mer än 500 fiskungar, så många fiskungar måste hanteras mycket varsamt, berättar Per-Erik Jacobsen på Sportfiskarna.
I regel ingår elfiskelokaler i alla åtgärds- och målområden för kalkning i länet, kompletterat med eller ersatt med bottenfaunaundersökning. Enligt Johan Andersson, på Vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Västra Götaland, kan man se en viss minskande trend på tätheten av lax- och öringungar på elfiskelokalerna.
– Vi hade ökande värden under slutet av 1990 talet och en bra täthet av öringungar under 2000-talets start, nu har tätheten planat ut och minskat något, vilket dock kan bero på höga flöden som försvårat elfisket. Men vi kan se en tendens till en minskning av stationär öring, berättar Johan Andersson.
Om elfiske
Elfiske är en metod för att inventera bestånden och rekryteringen av framförallt lax och öring i strömmande vatten. Elfisket bedrivs på fastställda lokaler av en viss längd. Lokalerna är i regel uppväxtområden för lax- och öringungar. Fisken i vattendraget bedövas med elström från en stav som förs ned i vattnet. Den bedövade fisken dras då mot elstaven och samlas upp med håv. Lokalerna fiskas av tre gånger enligt utfiskningsmetoden och all fisk samlas in och mäts. När lokalen är färdigfiskad dokumenteras fiskens storlek genom längdmätning och i vissa fall även vägning. Utifrån fiskens storlek kan dess ålder bedömas. När dokumentationen är klar portioneras fisken försiktigt tillbaka i vattendraget längs hela lokalen. Elfisket kan innebära en viss påfrestning för fisken, men i regel klarar de flesta fiskarna av hanteringen. Genom elfiske kan man få en tydlig bild av beståndens status och utveckling över tid. Dokumentationen från alla elfisken läggs sedan in i ett sökbart register som möjliggör en nationell överblick.
Information om elfiske Region Väst:
Per-Erik Jacobsen, per-erik.jacobsen@sportfiskarna.se, 070-336 00 22.