Projekt Rolfsån nära målet

I Rolfsåns vattensystem, som mynnar i Kungsbackafjorden söder om Göteborg, är nu omlöpet förbi Ålgårda kraftverk nästan klart.

Under torsdagsmorgonen öppnades omlöpets sista del upp och inom kort ska ett första test med vatten i omlöpet göras.
- Arbetet är såklart väldigt väderberoende, men jag tror att omlöpet är i fullt bruk om ca 4 veckor. Arbetet är väldigt inspirerande, säger produktionschefen Morgan Lindqvist på entreprenören Gatu och Väg Väst AB.
Morgan och hans mannar har specialiserat sig på denna typ av projekt och har även konstruerat vandringsvägar och faunapassager längre upp i vattensystemet (se foton nedan), då i samarbete med fiskevårdskonsulten Robert Versa.

I avrinningsområdet ingår sjön Lygnern, vars storvuxna öringbestånd är kraftigt decimerat av de vandringshinder som vattenkraftsutbyggnaden under 1900-talet har inneburit. Den genetiska variationen har i en genetisk studie visat sig vara låg och ett tillskott av havsöringsgener är väldigt välkommet, något som alltså är möjligt redan i höst. I omlöpet kommer det vara ett högre flöde under fiskens vandringstid. Under 2013 kommer det även att byggas en fisktrappa vid själva dammen, där vatten spills via utskovet.

När omlöpet vid Ålgårda är klart blir lek- och uppväxtområden för lax och havsöring nära 10 gånger så stora som nu. Dessutom har den lokala sportfiskeklubben Sällskapet Sportfiskare i Göteborg varje höst sedan 2008 fått specialtillstånd att transportera upp lax till sträckor längre upp i vattensystemet. Genom provfisken har laxreproduktion dokumenterats, vilket innebär att det kanske redan i nuläget finns lax ute i havet som är präglade på de forna lekområdena längre uppströms.

- Rolfsåprojektet är ett otroligt positivt exempel på att det med ihärdigt och långsiktigt arbete går att åtgärda vandringshinder för fisk genom ett helt vattensystem. Ålgårda kraftverk har stängt av lax, havsöring, nejonöga och många andra arter från resten av vattensystemet i snart 100 år, så visst är det på tiden att man låter fisken vandra upp till sina forna lekplatser, säger Sportfiskarnas Christina Lindhagen, sakkunnig på strömmande vatten.

Rolfsåns laxbestånd är klassat som genuint och särskilt skyddsvärt, men har levt en pressad tillvaro i många år, bland annat på grund av nätfiske som är förödande för ett så litet vatten som Rolfsån.
- När man nu har åtgärdat alla vandringshinder i huvudfåran återstår i princip bara det så kallade ”brickfisket”, ett hävdvunnet fiske med nät som bedrivits i nedre Rolfsån sedan 1500-talet. Detta oreglerade fiske borde förbjudas med omedelbar verkan. Havs- och vattenmyndigheten utreder för närvarande hur man skulle kunna minska eller förbjuda brickfisket, avslutar Christina Lindhagen.
Här kan du läsa om hela projektet.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv