Efter ett flertal incidenter där Kustbevakningen felaktigt hävdat att sportfiskare begått lagöverträdelser vid trollingfiske har Sportfiskarna valt att göra en JO-anmälan mot myndigheten.
Bakgrunden till JO-anmälan är att myndighetens personal, framförallt under juni månad, upprepade gånger gjort tillslag mot sportfiskare och felaktigt hävdat att de använt för många redskap vid trollingfiske på allmänt vatten. För fiske på allmänt vatten finns ingen begränsning av antalet handredskap. I något fall har Kustbevakningens personal även framhärdat i att hävda att ärendet skulle lämnas vidare för rättslig prövning.
Flera av de sportfiskare som utsattes för Kustbevakningens felaktiga agerande under juni vände sig till Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund för att få klarlagt vilka regler som gäller för trollingfiske på allmänt vatten. Förbundet kontaktade då Kustbevakningen för att få en förklaring på dess agerande. Myndigheten på central nivå reagerade därefter på ett föredömligt sätt och gick den 3 juli ut med en rättelse till sina operativa avdelningar med budskapet att trollingfiske med fler än 6 redskap på allmänt vatten inte är förbjudet och att sådant fiske inte heller ska rapporteras (Dnr 507-889/12).
– Tyvärr ändrar detta föredömliga, snabba och framåtsyftande agerande inte det faktum att myndighetens operativa personal gjort sig skyldiga till allvarliga övergrepp på medlemmar av vårt förbund. Det är mycket anmärkningsvärt att de som sköter bevakningen ute i fält inte kan gällande lagstiftning, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Sportfiskarna vill markera att myndighetens personal gjort sig skyldiga till felaktiga ingripanden som inneburit stort obehag för de drabbade sportfiskare som helt lagligt utövat trollingfiske på allmänt vatten. Sportfiskarna ser Kustbevakningen som en ovärderlig aktör för att skydda och bevaka våra kustvatten och inbjuder nu till en dialog om hur bevakningen kan förbättras utifrån ett sportfiskeperspektiv.
– Kustbevakningens arbete är mycket viktigt och deras insatser för att bevaka fiskefria skyddsområden och motarbeta olagligt nätfiske är oerhört värdefullt för att skydda svaga fiskbestånd. Vi ser det även som mycket bra att Kustbevakningen ingriper mot sportfiskare som bryter mot fiskeregler. Vad vi efterfrågar är en tätare och förbättrad dialog där vi kan föra fram sportfiskets synpunkter för att uppnå en så friktionsfri bevakning som möjligt för alla de sportfiskare som trollingfiskar eller utnyttjar vårt fantastiska fria handredskapsfiske, avslutar Stefan Nyström.