Två rekord på multe

Under loppet av några veckor togs två rekordfiskar av arten tjockläppad multe. Knappt hade det första rekordet kontrollerats så kom ett nytt.

Multen, som den kort och koncist kallas, har blivit vanligare i svenska vatten under de senare åren. Dessutom har fisket efter arten utvecklats och allt fler bedriver ett spännande smygfiske efter multen svenska Västkusten. Den är skygg, lättskrämd och snabb, men med finess och rätt taktik kan man lyckas lura den. Vanligt är att man fiskar med flytande bröd, eller en brödbit strax under ytan. Den hårda munnen med brosk gör att den ofta lossnar. Kemvässade trekrokar i liten storlek har visat sig fungera bra, medan en vanlig enkelkrok ofta vrider sig och fäster dåligt när multen tar betet.

Rekordmulte 5290 gram

Första multerekordet – 5 290 gram
Den 29 juli var Bert Lachner, en av landets verkliga multespecialister, ute och testade ett nytt ställe, i sällskap med fiskekompisen och fiskejournalisten Mikael Johansson.
– Vi hittade några multar i en grund vik och redan i tredje kastet gick en fisk upp och sög i sig brödbiten, berättar Bert.
Den stora fisken löpte amok på det grunda vattnet, men Bert lyckades få den i håven. Och kunde snart konstatera att vikten översteg det gamla rekordet, med 80 grams marginal. Vikten fastställdes till 5 290 g – vilket senare kunde verifieras då Sportfiskarna kontrollerade Berts våg i ett laboratorium. Fisken var 80 centimeter lång och hade en omkrets på 44 centimeter.

– Med den längden borde den magnifika fisken ha kunnat vägt mer, men den var uppenbarligen tom i magen. Nu simmar den åter där ute och äter upp sig, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
 
Berts stora fisk var för övrigt en i raden av stora multar. Han har gjort en mycket metodisk satsning under flera års tid och kunde för en kort tid kalla sig för svensk rekordhållare. Men, rekordet skulle bli slaget snabbare än någon kunde ana.

Nytt, gällande multerekod  – 6 596 gram
För, den 19 augusti var det dags för nästa multerekord. En annan skicklig fiskare, vid namn Anders Svanlund, fiskade i Götas älvs mynningsområde då han fick en multe med exakt samma läng som Berts fisk. 80 centimeter, men med en betydligt kraftigare kroppsform. Den här fiskens kondition gjorde att fisken vägde betydligt mer. Med sin omkrets på 51 centimeter nådde den en vikt om 6 596 gram.
– Fisken vägdes på en kontrollerad butiksvåg och finns också nerfryst för en framtida montering, berättar Nicka Hellenberg
Anders Svanlunds multe har nu godkänts som svenskt rekord av Sportfiskarna. Den är inte bara den största svenska tjockläppade multen som hittills rapporterats, utan tillhör också en av de största som Sportfiskarna över huvud taget känner till.

Sportfiskarna gratulerar de båda rekordhållarna.

Om tjockläppad multe
Tjockläppad multe (Chelon labrosus) har återfunnits allt oftare längs svenska Västkusten under de senare åren. Antagligen är det ett mildare klimat som gjort att den etablerats i Skandinavien under de senaste decennierna. I övrigt är den vanlig längs Sydeuropas kustlinje.
Ofta hittar sportfiskare den i småbåtshamnar, eller på sandstränder, där den skygga fisken kryssar runt.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se, tel. 08-410 80 660
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv