Sportfiskarna bakom undersökning av sjuka gäddor

De två senaste somrarna har täta rapporter inkommit om gäddor i Mälaren med sår och skador på slemskiktet. Sportfiskarna har nu sett till att sjuka mälargäddor insamlats och transporterats levande till SVA för provtagning.

Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Region Mälardalen har varit drivande i att med hjälp från lokala sportfiskare samla in gäddor för provtagning på Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt.  Under helgen fångades sjuka gäddor in i vattnen runt Sigtuna och levererades till SVA. Totalt har nu tre sjuka gäddor insamlats för provtagning. Om någon vecka kan de första provsvaren förhoppningsvis visa om det rör sig om virus- eller bakterieinfektion.

– Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi fått av engagerade sportfiskare runt Mälaren, säger Tobias Fränstam.

Anders Alfjorden, forskare på SVA, har nu tagit prover för att undersöka förekomst av virus och bakterier i såren på gäddorna. Han har vidare obducerat gäddorna och undersökt sårskadorna närmare. Provsvaren för bakterier är klara om en vecka och virusproverna om två veckor.

– Obduktionen visade att gäddorna hade ytliga hudsår med blödningar och fjällossning. I det tillstånd gäddorna var nu hade de kunnat överleva om sårskadorna hade läkt ut. Men att fisk dör av hudsår beror ofta på att andra infektioner och svampangrepp och parasiter tillstöter. Tyvärr ska man nog därför inte räkna med att vi får enkla provsvar, vi kommer förmodligen att hitta många olika bakterier säger Anders Alfjorden.

Det har inkommit rapporter om att en mycket stor andel av mälargäddorna som nu fångas har varit sjuka. En sportfiskare ska nyligen ha fångat tolv gäddor på Björkfjärden varav elva hade sår berättar Tobias Fränstam. Under helgens fiske vid Sigtuna där syftet var just att samla in gäddor hade fyra av 13 gäddor  sår.

– Ja, de uppgifterna tyder på en mycket hög spridning. Det är dock överlag mycket svårt att uppskatta dödlighet i vilda fiskbestånd och tyvärr är vilda fiskar som gäddor och abborrar relativt dåligt undersökta. Att vi nu har fått in levande gäddor för provtagning är mycket värdefullt, att gäddorna lever är optimalt för provtagningen, berättar Anders Alfjorden.

Den sportfiskare som först slog larm om de sjuka gäddorna var Lars Näsström i Sigtuna. Sommaren 2011 fick han en stor mängd såriga gäddor och kontaktade då Tobias Fränstam och Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.  Tyvärr lyckades man då inte samla in någon gädda för provtagning. Men tack vare Lars envisa påstötningar 2011 fanns det nu i år en bättre beredskap då det började uppträda sjuka gäddor. Länsstyrelsen i Stockholms län bekostar nu provtagningen och Sportfiskarnas personal har hämtat och transporterat gäddor och även fiskat gädda med syfte att samla in för provtagning.

Rapportera sjuka gäddor
Just nu behövs inte fler gäddor för provtagning. Däremot är det viktigt att man rapporterar in att man fångat sjuka gäddor för att kunna uppskatta omfattning och spridning av sjukdomen.

– Om vi så att säga får upp ett spår genom provsvaren kan vi komma att behöva fler sjuka gäddor för provtagning vilket då kommuniceras genom Tobias Fränstam på Sportfiskarna. I övrigt hade det varit värdefullt med mer möjligheter till regelbunden provtagning av vilda fiskar som exempelvis gäddor. Det sker i så liten grad att vi har bristfällig kunskap om exempelvis de virus som lever på vild fisk, avslutar Anders Alfjorden.

Mer info/kontakt: Tobias Fränstam, Sportfiskarna, tobias.franstam@sportfiskarna.se, 0705 218 751

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv