Sportfiskarna uppvaktar Bryssel

Sportfiskarnas representanter besökte Bryssel i maj för att diskutera EU:s laxplan samt vattendirektivet med norrländska EU-representanter, EU-kommissionen och den europeiska naturvårdsorganisationen European Environmental Bureau (EEB).

Syftet var att rapportera till EU om hur Sverige brister i genomförandet av vattendirektivet, påverka utformningen av EU:s laxförvaltningsplan samt inhämta information om vad som händer i EU för tillfället vad gäller vatten- och fiskerelaterade ämnen.
  
Sportfiskarna gav uttryck för den djupa oro Förbundet känner för våra vattenmiljöer i Sverige. Enligt vattendirektivet ska alla vatten uppnå ”god ekologisk status”, men Sportfiskarna ser flera hot mot förverkligandet av direktivet. Viktiga faktorer som motverkar genomförandet av vattendirektivet är subventioner till vattenkraften i form av elcertifikat, otydlig ansvarsfördelning mellan myndigheter, brist på resurser för genomförande av vattenvårdsåtgärder samt att miljödomstolarna återkommande undviker att tillämpa direktivet vid prövning av vattenverksamhet.

För närvarande driver Sportfiskarna kampanjen "Du kan rädda laxen" där man kan skicka ett mail till Marek Gróbarczyk från Polen som är ansvarig för Fiskeriutskottets yttrande om EU:s laxplan. I mailet kräver vi att EU stoppar allt yrkesfiske till havs efter lax så att vildlaxen kan återvända till sina hemälvar.
Kampanjen drivs gemensamt av flera sportfiskeorganisationer runt Östersjön, bland annat i Finland, Polen och Danmark. Klicka här för att delta:

Sportfiskarna räknar med ett fortsatt givande samarbete med tjänstemän och parlamentariker i Bryssel.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv