Skogsbolaget Södra lanserar nu en paketlösning vid grot-uttag på medlemmarnas skogsfastigheter. Från den 1 augusti inkluderas nu askåterföring av bioaska i grotaffären. Södra är därmed det första skogsbolag som tar ett helhetsansvar för askåterföring vid grot-uttag.
Uttag av biobränsle i form av grenar och toppar så kallad grot är idag en av de få kvarvarande källorna till fortsatt försurning. För att motverka försurning av skogsmark och i förlängningen även vattendrag med fisk i vid uttag av grot kan bioaska återföras till skogsmarken. Detta sker idag i liten omfattning inom skogsnäringen och Skogsstyrelsen saknar styrmedel för att kunna kräva askåterföring. Att ett skogsbolag på egen hand tar initiativ till askåterföring är därför mycket postitivt.
Vi ställde några frågor om askåterföringen till Klara Helstad, hållbarhetsansvarig på Södra.
Innebär detta att aska alltid nu kommer att återföras efter 1 augusti?
– Ja, vi lanseraraskåterföringen som en del i en paketlösning för våra medlemmar vid en grotaffär. Våra medlemmar kan naturligtvis säga nej till askåterföringen men det kommer de rimligen inte att göra.
Hur snart efter grotuttaget kommer askan att återföras?
– Vi kommer att börja askåterföringen i sydöstra delen av Södras verksamhetsområde och sedan fortsätta med övriga delar. Hur lång tid det tar kommer att variera men vi kommer att återföra aska på alla grot-uttag. Askan kommer dock inte alltid återföras exakt till avverkningsytan.
Hur har ni jobbat fram er paketlösning för askåterföring?
– Vi har redan provat detta i projektform och kommer nu att skala upp verksamheten. Vi samverkar bland annat med olika värmeverk och våra egna massabruk. För oss handlar detta om att ta ett helhetsansvar för skogen, att sluta kretsloppet och motverka markförsurningen.
Kan fler skogsbolag ta efter er modell?
– Vi är en stor aktör inom skogsnäringen så det är inte omöjligt att vårt initiativ kan få fler att följa efter och garantera askåterföring vid uttag av grot.
Södras om sin askåterföring:
Spridningen av bioaskor kommer att följa Skogsstyrelsens rekommendationer, vilket bland annat innebär att aska inte sprids i eller intill sjöar och vattendrag, vattenförande vägdiken, våtmarker med höga natur- eller kulturvärden, reservat, tomtmark, annans mark eller väg.
När verksamheten är i full skala beräknas bioaska spridas på 6000-8000 hektar per år, vilket innebär en fördubbling av omfattningen inom Södras område. Södras bioaska kommer från värmeverk, massabruk och sågverk och är aska efter förbränning av rent biobränsle. Med lanseringen av den nya produkten säkerställs att Södras bioaskor kommer till nytta för skogen.
Läs mer om askåterföring på Södras hemsida.