Sportfiskarna lanserar ny fångstdatabank

Sportfiskarna lanserar nu en ny webbfunktion för att landets sportfiskare på ett enkelt sätt ska kunna registrera sina fångster. Syftet med Fångstdatabanken är att få in mer fångstdata som kan ge ett bättre underlag för forskning och förvaltning av våra fiskbestånd och för utveckling av sportfisket. Ett annat viktigt syfte är att möjliggöra för sportfiskare att bli delaktiga i framtagandet av ett korrekt kunskapsunderlag.

– De fångster som registreras i vatten som omfattas av fritt handredskapsfiske kommer att lämnas vidare för forskning och förvaltning som gynnar och utvecklar vårt sportfiske. I arbetet med att ta fram de webbformulär som används har vi samverkat med SLU Aqua, berättar Peter Belin, projektledare för fångstrapportering hos Sportfiskarna.

Många har nytta av fångstdata
I Sverige råder fritt handredskapsfiske i kustvattnen och de fem stora sjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. Bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Havs- och Vattenmyndigheten och olika länsstyrelser kommer att ta del av Fångstdatabankens information från dessa vatten. Statistik från övriga vatten kan användas av bland annat fiskevårdsområden för att bland annat bedöma fisketryck, sätta fiskeregler och utveckla sportfisket.

– Vi lanserar nu en första version av Fångstdatabanken och vi vill gärna ha sportfiskares hjälp för att kunna utveckla den.  Det är viktigt att du som sportfiskare känner dig delaktig. Kontakta oss gärna och lämna synpunkter så kan vi tillsammans förbättra funktionerna, uppmanar Peter Belin.

Följ fiskelyckan på Fångstdatabanken
Förutom att registrera fångade fiskar kan man även se sina samlade fångster och följa sitt fiske. Man kan bland annat se hur mycket man fiskat i olika vatten och följa sin statistik över fångster av olika arter. Fångstdatabanken kan därmed fungera som en digital fiskedagbok.

– Vi har strävat efter att göra det enkelt för sportfiskarna att registrera sina fångster. En funktion som vi är speciellt nöjda med är att det går att lägga in många fångster innan man laddar upp och sparar. Fångstdatabanken fungerar precis som andra banker: ju mer man sätter in desto mer får man ut. Och räntan här kan vara ett bättre fiske i framtiden vilket inga andra banker kan erbjuda, avslutar Peter Belin.

Fångstdatabanken finns på: www.svenskafiskevatten.se (menyn längst upp till vänster)

För mer information kontakta:
Peter Belin, projektledare: 08-410 806 22, peter.belin@sportfiskarna.se
Per Göran Jönsson, 040-787 21, pergoran.jonsson@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv