Flodpärlmusseldöden i Enångersån i Hälsingland är fortsatt ouppklarad, upp till 100 000 flodpärlmusslor kan ha dött under en sexårsperiod. Nu inriktas arbetet på att följa och dokumentera utvecklingen i ån.
Det finns i dagsläget inga konkreta åtgärder som kan göras för musslorna i Enånger då man än så länge inte vet vad som orsakat den omfattande musseldöden. De analyser som hittills gjorts på SVA av insamlade döda musslor från ån visar att musslorna är undernärda och angripna av parasiter, men det är inte alls klarlagt vad som orsakat detta.
Per Tholander, Miljöanalysenheten på Länsstyrelsen Gävleborgs län svarade på några frågor om musslorna i Enångersån:
Vilka åtgärder gör ni nu?
– Vi försöker helt enkelt göra fältinsatser och följa utvecklingen för flodpärlmusslorna. Vi tar vattenkemiska prover och besiktigar ett antal lokaler i ån där vi kommer att räkna musslorna tre gånger per år. Vid en besiktning i maj hittade vi relativt få tydligt påverkade musslor men vi fann mycket skal från döda musslor.
Ni sökte medel från HaV för att kunna utvidga er undersökning men fick nej då medel saknas, vad räcker era egna resurser till nu?
– Vi får använda och lägga ihop anslag vi har från andra håll, exempelvis medel för miljöövervakning, åtgärdsprogram för hotade arter med mera. Vi får inrikta oss på att övervaka och dokumentera förloppet. Det är viktigt om liknande musseldöd skulle uppträda i andra vatten.
Vad hade ni kunnat göra om ni hade fått mera medel från HaV?
– Vi hade kunnat göra skalanalyser av döda musslor och därigenom undersöka förändringar i skaltillväxten. Vi hade även kunnat lägga ner mer arbetstid, ta mer prover på bottenfauna och vattenkemi.
Tror ni att det går att hitta orsaken till musseldöden?
– Det är svårt att säga om vi kommer att hitta en tydlig orsak till musseldöden. Vi väntar på några provsvar från SVA men det är mycket svårt att uttala sig om vi kommer att få något entydigt svar. Flodpärlmusslan har ett väldigt komplicerat livsmönster och det kan vara en mängd faktorer som påverkar, kanske så komplexa orsaker som klimatförändring. Men än så länge har vi i vart fall inte hittat någon liknande påverkan med musseldöd i närliggande vatten.
Läs mer om försurning, kalkning och vattenmiljöfrågor på:
www.sportfiskarna.se/forsurning
Vill du ha vårt nyhetsbrev pH6.2 om försurning? Anmäl dig här!