Fångstrapportering viktig för Vänerns lax och öring

Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland har nyligen haft två informationsmöten om Vänerns sviktande lax- och öringbestånd där olika åtgärder presenterades för att vända den negativa trenden.

Syftet med mötena som hölls i Karlstad och Lidköping var att vända en negativ trend, där myndigheterna informerat alltför lite om sina pågående satsningar för Vänern och vänerlaxen med påföljd att en behövlig samverkan med andra intressenter försvårats av faktabrist och långdragna diskussioner. Mötena var välbesökta, totalt deltog cirka 90 personer. Under mötet i Karlstad var Sportfiskarnas styrelseledamot och Vänerambassadör från Vänerns sportfiskeförening, Mikael Tuneld, moderator. På plats under mötena fanns även representanter från Sportfiskarnas huvudkontor samt regionkontoret i Göteborg. Den information som presenterades rörde fiskevårdplan för Vänern, fisketillsyn, historik om lax och öring i Vänern, Klarälven och Gullspångsälven, projektet ”Vänerlaxens fria gång” samt smoltkvalitet och utsättningsmetodik.

Fångststatistik viktig för framtiden
I Fiskevårdsplanen för Vänern presenterades åtgärdsförslag för att nå långsiktiga mål för Vänern och fisket, där en fungerande fångstrapportering från sportfisket samt en samförvaltning är några av de viktigaste åtgärderna. Det är mycket viktigt att bland annat märkt fisk återrapporteras för att därmed kunna utvärdera utsättningsmetodik och även utveckla sportfisket. Här kommer Sportfiskarna att bidra med ett nytt projekt för insamling av frivilliga fångstrapporter från sportfisket efter lax, öring, gädda och gös i Vänern.

Mer smolt skulle ge bättre fiske
Statistik från länsstyrelsen visade att utsättningar av lax och öring i Vänern kulminerade under 90-talet, sedan Laxfond Vänern bidragit utöver kraftbolagets kompensationsutsättningar, för att sedan minska fram till idag i takt med att Laxfondens ekonomi försämrats. Det kom även fram att sportfisket ökat under denna period men att fångsterna av vänerlax successivt har minskat. En rak slutsats som presenterades var att en förbättring av fisket kräver en ökad smoltutsättning.

Ny utsättningsmetodik
Under vintern har smoltkvalitet och utsättningsmetodik diskuterats särskilt intensivt i media och bland sportfiskarna i Vänerområdet. Nu informerade länsstyrelserna om att det kommer nya och skärpta anvisningar såväl för upptransport av lekfisk som för utsättning av smolt. Målet är att utsättningarna ska ske med 2-årig smolt. En ny utsättningsplats i Forshaga ska ersätta det kritiserade höga utsättningsröret och tidsmässigt sker en övergång till kvällsutsättningar. Den nya utsättningsplatsen är föreslagen av Sportfiskarna.

Vänerfisket engagerar många
Från åhörarna ställdes många frågor, främst beträffande smoltkvalitet, utsättnings- och odlingsmetodik. I Karlstad svarade Sven-Erik Sköld, länsfiskekonsulent för Värmland, att kontrollerna av odlingarna visar att smoltkvaliteten inte försämrats under åren. Åhörarna menade också att förekomsten av allt fler vänerlaxar med fettfena kvar inte behöver ses som ett problem utan som en möjlighet att det blivit mer vild lax och öring i Vänern. Initiativet att arrangera informationsmöten uppskattades och de sågs som ett avstamp för relationerna i framtiden.

Mer information om arbetet med Vänerns lax och öring: www.varmlandsfiske.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv