Lillån i Boxholm får sitt vatten tillbaka

En dom i Mark- och miljödomstolen i Växjö ger ett ökat vattenflöde och fiskväg in i Lillån, öster om Boxholm.

Åtgärderna kommer att leda till nya lek- och uppväxtmiljöer för Sommens nedströmslekande öring. Dessutom gynnas sällsynta musslor och andra hotade arter som lever i ån.

En passage för fiskarna kommer att byggas förbi dammen i Lillån i Boxholm. är ett av länets mest värdefulla vattendrag och är klassad som nationellt särskilt värdefullt vatten enligt miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag”. Men fiskbeståndet och fiskproduktionen bedöms vara mycket störda på grund av regleringen av ån.

Länsstyrelsen Östergötland har i drygt tio år drivit frågan om ett högre vattenflöde i ån och omprövning av den tidigare vattendomen från 1933, för att säkerställa de biologiska värdena. Arbetet har skett tillsammans med Boxholms skogar AB, Boxholms kommun, Sommens Fiskvårdsområde och den statliga myndigheten Kammarkollegiet.

Lillån ska fyllas med vatten och ge plats för lekande öring. Kammarkollegiet ansökte 2009 om en omprövning av vattendomen och nu har slutligen frågan avgjorts. Enligt domslutet ska det byggas en passage vid sidan om fördämningen strax söder om Boxholms samhälle, där Lillån har sitt inlopp från Svartån. Dessutom ska vattenflödet i ån kunna ökas till 500 liter per sekund. Därigenom får öringen tillgång till betydligt större yta att fortplanta sig på, lekytan ökas med över 40 procent.

Läs mer på Länsstyrelsen I Östergötlands hemsida.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv