Gäddans andra chans – nytt räddningsprojekt på Öland

Gäddans-anda-chans...Tobias Berger och Olof Engstedt från Sportfiskarnas Kalmarkontor arbetar med det nya projektet, Gäddans andra chans. Foto: Henrik Flink. 

Sportfiskarna har i flera år skapat och restaurerat våtmarker runt Kalmarsund för att gynna det hotade gäddbeståndet, men det krävs fler insatser för att vända den negativa utvecklingen. Därför har vi nu på Sportfiskarna påbörjat ett nytt projekt för att hjälpa gäddorna på traven. 

Projektet Gäddans andra chans innebär att gäddrom befruktas och sätts ut i några av Sportfiskarnas våtmarker som idag saknar ett lekbestånd. Tobias Berger är projektledare från Sportfiskarnas Kalmarkontor och förklarar att dagens kunskap visar att kustgäddan har en stark koppling till sin födelseplats, och begränsad spridningsförmåga.

Det betyder att en naturlig återetablering i många av de restaurerade våtmarkerna kan komma att ta mycket lång tid om arten helt saknas i närområdet. 

gäddans-andra-chan...Här sätts den befruktade gäddromen ut i en våtmark, med förhoppning att små gäddyngel ska kläckas under våren. Foto: Henrik Flink.

– Det är en kamp mot klockan, då gäddan fortsatt minskar och många bestånd har försvunnit längs Ostkusten. Men som en positiv kontrast till detta kan vi se hur arten snabbt svarat på åtgärder vi genomfört på fastlandssidan av Kalmarsund. Om bara några få gäddor funnits kvar blir det i regel goda resultat i det aktuella vattendraget, säger Tobias Berger. 

Samtidigt med Sportfiskarnas arbete kring att förbättra lämpliga lek- och uppväxtmiljöer, har också en kartläggning av de öländska gäddorna genomförts. Detta för att skapa en tydligare bild över läget för gäddorna på ön. 

– Gäddorna är främst sötvattenslekande, och de bestånd som lekvandrar upp från havet är numera både få och isolerade från varandra med flera mil. Arten var förr talrik men saknas idag längs långa kuststräckor, en katastrofal nedgång sedan 1990-talet. Därför startar vi nu projektet Gäddans andra chans, berättar Tobias Berger. 

gäddans-andra-chan...Projektet kommer att pågå under de tre kommande åren, och Sportfiskarna hoppas på att kunna visa positiva resultat framöver. Foto: Tobias Berger. 

Även abborre som uppvisar en liknande problematik, kan komma att inkluderas i det nya projektet.Tobias menar också att genom insamling och flytt av rom, istället för att flytta vuxna fiskar eller sätta ut större yngel kläckta i labbmiljö, så minimeras påverkan på föräldrapopulationerna. Samtidigt ökar chansen att få ut stora mängder yngel som direkt kan präglas på sitt nya hem. 

– En studie från Linnéuniversitet har visat att de lokala gäddbestånden på Öland är tydligt genetiskt skilda från fastlandet. Sannolikt finns en lokal anpassning och det är därför extra viktigt att den rom som nu samlas in och används inom projektet kommer från närliggande, sötvattenslekande bestånd på ön, förklarar Tobias. 

gäddans-anda-chans...Här pågår arbetet för fullt med att flytta gäddrom till våtmarkerna. Foto: Henrik Flink. 

Projektet är genomförbart tack vare EU-stöd som Jordbruksverket delar ut från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021–2027. Arbetet genomförs även i samverkan med Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen i Kalmar län och kommer att pågå under de kommande tre åren, och följas upp genom undersökningar av bland annat yngelutvandring och förekomst av vuxna fiskar. 

– Vi är nyligen klara med flytt och befruktning av rom för i vår, och just nu pågår fortsatt uppföljning av kläckning. Vi hoppas givetvis kunna återkomma med positiva resultat framöver, men alldeles oavsett kommer projektet ge ovärderlig kunskap för det fortsatta arbetet med att stärka gäddbestånden längs Ostkusten, avslutar Tobias. 

SV-V-Medfinansieras-...

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv