Sven Norman är ny regionchef i Norr

Sven_Norman-800Foto: Anders Lundin

Sven Norman som bland annat doktorerat på röding är sedan 1 februari ny regionchef för förbundets geografiskt största region.

Sven som bor i Råneå och som varit anställd som projektledare för fiskevård sedan 2022 har bland annat doktorerat i akvatisk ekologi vid Umeå Universitet. Vi bad Sven att berätta mer om verksamheten i Region Norr.

Ditt verksamhetsområde sträcker sig från Gästrikland till Treriksröset. Hur håller man ihop verksamheten mellan de olika kontoren i Gävle, Östersund och Luleå?
I regionen har vi omkring 150 anslutna föreningar, klubbar och samfälligheter vilket är närmare hälften av den totala siffran nationellt. Som jag ser det är det dom tillsammans med våra tusentals individuella medlemmar som är kittet som håller ihop regionen. Sen är vi förstås ett gott gäng som arbetar här och träffas via Teams regelbundet och åtminstone en gång per år fysiskt. Men jag ser behov och utrymme för ökad verksamhet på nya platser i Norrland även om vi behöver växa med försiktighet. Klart är att vi vill finnas nära våra medlemmar och tillhandahålla fantastiska ungdomsaktiviteter och fiskevård på fler platser.

Laxbestånden i Norrlandsälvarna befinner sig i ett krisläge, strömmingsbestånden i Bottenhavet hotas av industritrålningen, miljöanpassningen av vattenkraften har ställts på paus. Finns det något positivt som man ändå kan lyfta fram i denna dystra samtid?
Det är tydligt för mig att problembilden för våra fiskbestånd skiljer sig beroende på var i landet man befinner sig. Det är exempelvis länge sedan jag såg en storspigg i havet nu, tvärtom situationen söderut alltså. I min hemmaälv Råneälven går abborren och gäddan fortfarande starkt och jag tycker mig se en aning bättre tillväxt för dessa arter under de senaste 10–20 åren. Det är ju viktigt att någonstans ha med sig det, att det oftast finns vinnare och förlorare när miljöer förändras även om det inte betyder att vi inte ska åtgärda de miljöproblem som lett fram till denna nya situation.

Vad ser du som de tre största möjligheterna för Sportfiskarna i Norrland att utvecklas under kommande år?
Vår närvaro efterfrågas på fler platser - speciellt inom vår ungdomsverksamhet är kommuner och andra samarbetspartners överväldigande nöjda med vårt arbete. En god relation till kommuner är till exempel en viktig förutsättning för oss att etablera oss på nya platser
Behovet är stort, ingen annan icke-statlig organisation gör så mycket fiskevård som vi och det finns ingen brist på potentiella projekt i regionen, stora som små.
Vårt driv, vi som arbetar på Sportfiskarna i regionen ser ju själva utvecklingspotential inom våra respektive områden. Vi växer i antal anställda ofta initialt utifrån medarbetarnas egna initiativ där man söker finansiering för ett specifikt projekt som i slutändan leder till nyanställningar. Vi har en väl utvecklad projektverksamhet och skickliga projektledare inom fiskevård.

Kontaktuppgifter till Sven Norman

Kategorier: Nyheter förstasidan, Förening, Region Norr, Region | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv