Fånga påsklovet 2025 – upptäck äventyret i ditt hemmavatten

Foto-Bengt-Olsson-80...Nu är påsklovet här och Sportfiskarna anordnar fiske runt om i landet för barn och ungdomar. Foto: Bengt Olsson. 

För att så många ungdomar som möjligt ska kunna uppleva glädjen med att fiska under påsklovet, arrangerar Sportfiskarna fiskeaktiviteter. Men för dig som inte har möjlighet att delta, har vi här sammanställt ett enkelt och roligt fisketips som kan skapa ett minnesvärt påskfiskelov vid vattnet. 

Klicka Här för att se alla påskaktiviteter som lagts upp i Facebookgruppen för just din region!

Spännande med hemmavatten 

Ett roligt och enkelt fiske som alla kan bedriva är att utforska vilka fiskar som simmar omkring i sitt hemmavatten. Det finns ofta mer fisk än man tror, och det är både spännande och lärorikt att ta reda på vilken som är störst i vattnet som finns i närheten. 

– Man får också mer fisketid eftersom det går snabbt att ta sig dit, fisketid är nyckeln till framgång, säger ungdomsansvarige Hans Lindqwist från Sportfiskarna.

sutare-Moa-Segerstro...Här har Moa segerström lagt tiden som krävs och fångat en otroligt fin sutare. Foto: Storfiskregistret. 

Han säger också att även om du redan har utforskat en del och kan mycket, finns det säkert mer att lära sig om sitt hemmavatten.  

– Om du inte får något första gången, ge inte upp! Vissa vatten är bra på morgonen eller kvällen men inte mitt på dagen, så prova igen och ändra något, säger Hans Lindqwist.  

Hemmavatten är bäst! Du måste ju alltid fixa fisketillstånd om det inte finns fiskekort så måste man få godkänt av fiskerättsinnehavare. När det är klart så är det en bra idé att samla in ledtrådar.

Förutom att lära fiska sitt vatten, kan kunskapen också bli viktigt för vattnets framtid. Stor kunskap om ett vatten gör att man snabbare märker förändringar som kan vara avgörande för fiskevården, som vi på Sportfiskarna brinner för. Exempelvis om en art som alltid funnits försvinner, vattnet blir smutsigt, eller att du hittar en art som inte står med på artlistan! 

Mört-908-Ragnar-No...Kunskap om våra vatten spelar en avgörande roll. Med rätt kunskap kan du hitta fiskarna som växt sig stora och starka, som den här imponerande mörten som Ragnar Norman har fångat. Foto: Storfiskregistret.

Kom igång med fisket 

Först och främst behöver du ta reda på vad det finns för vatten i närheten, och vilka arter som vattnet håller! Det gör du först enklast via en karta. Nästa steg är att ta reda på om det finns fiskekort och du får lov fiska, samt vilka fiskeregler som gäller. Ibland är informationen kring okända vatten otydlig, och det kan krävas lite detektivarbete, vilket kommer bli värt i slutändan!  

– Hemmavatten är bäst! Du måste ju alltid fixa fisketillstånd om det inte finns fiskekort så måste man få godkänt av fiskerättsinnehavare. När det är klart så är det en bra idé att samla in ledtrådar. Fråga gärna andra fiskare eller boende om de vet något om fisket. Gå runt vattnet och spana efter aktivitet och leta fiskeplatser och därefter är det faktiskt bara att testa sig fram, berättar Hans. 

Foto-Bengt-Olsson-nr...Vädret varierar i landet under påsk och därför måste man vara lite flexibel och anpassa fiskemetod efter var man bor. Foto: Bengt Olsson. 

Under påsken varierar vädret runt om i Sverige och för vissa blir det isfiske och för andra fiske på öppet vatten, vilket gör att fiskemetoderna kommer att variera. Kanske har du en favoritmetod, eller något du alltid velat prova. Ofta finns det också många arter i sjöarna, fler än vad som står i många artlistor, vilket Hans Lindqwist menar man ska ha i åtanke.

Glöm inte bort att uppskatta alla fiskar du får. Ditt hemmavatten kanske inte håller den största fisken, men kan ändå erbjuda roligt fiske.

– Man ska inte stirra sig blind på artlistor över vatten, ofta finns det fler arter än vad som står när man köper fiskekort eller frågar runt. Jag har till exempel upptäckt att det finns stora sutare i vissa av mina hemmavatten som inte var känt sedan tidigare, säger han.

Vill man dock ha ett mer säkert kort i uppstarten av ditt utforskade är gädda och abborre två tillförlitliga arter som finns i de flesta vatten, vilket kan vara en bra start.   

robin-ruda-Storfiskr...Ruda är ett exempel på en art som kan simma i ditt hemmavatten, men det är en svårt fisk att få på kroken. Men med lite tid och tålamod kan man lyckas, och det har Robin Lindgren gjort. Foto: Storfiskregistret. 

Våra bästa tips 

Nu har du förhoppningsvis valt ett godkänt vatten och planerat några fiskemetoder, så det är dags att börja utforska i praktiken. Det kan vara bra att börja lära sig en metod, för att sedan våga byta och prova något nytt. 

– För att lyckas med fisket i sitt hemmavatten behöver du ibland variera dig! Våga prova olika metoder, platser och beten, för vatten funkar olika och det gäller att knäcka koden i just ditt vatten. Om du bara använder en metod på en plats så kommer du bara att komma i kontakt med vissa av fiskarna i vattnet, säger Hans.  

abborre-Wilmer-Bergs...Abborren är en av våra vanligaste fiskarter och kan vara ett perfekt första steg för den som vill börja utforska vattnet. Men ibland bjuder arten på överraskningar och här har Wilmer Bergsten lyckats fånga en ovanligt stor och vacker abborre. Foto: Storfiskregistret.

Hans Lindqwist berättar också han brukar sätta upp egna mål för att hålla sig motiverad. Han brukar utmana sig själv i sina närmaste sjöar, exempelvis att fånga en abborre över ett kilo.  

– I många sjöar går det fånga abborrar över kilot, och i en hel del kan man fånga en abborre över magiska 1600 gram, som också är gränsen för storfiskregistret. I de flesta sjöar går även en gammelgädda, berättar han. 

Men trots att det är roligt att fånga stora fiskar är det lika roligt att knäcka koden för hur ett vatten fungerar. 

– Glöm inte bort att uppskatta alla fiskar du får. Ditt hemmavatten kanske inte håller den största fisken, men kan ändå erbjuda roligt fiske, avslutar Hans. 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ungdom, Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv