Mete med keepnet är en tävlingsform som både är enkel och hållbar, och passar alla åldrar. Foto: Andreas Wetterhall.
I Sportfiskarnas verksamhetsplan för år 2025 till 2026 kan vi läsa ”Arbeta för att få fler än 100 deltagare till SM i Mete på piren i Nyköping senast 2026”. Klart att vi tillsammans ska nå det målet!
Fisket sker på lottade platser under två dagar den 24 till 25 maj på piren i Nyköping. På tävlingsmorgonen drar man en lott i en sluten påse som då avgör vilken plats den tävlande ska fiska på under dagen. Tävlingsdagarna består sedan av vänliga människor på rad som hejar, och spänningen kring det karakteristiska spanandet på flötet är svår att beskriva.
Det första Svenska Mästerskapet i tävlingsformen arrangerades 2022 och under de senaste tre åren har totalt 31 damer, 91 herrar samt 14 juniorer individuellt deltagit. Det blir totalt 136 personer, och om vi dessutom ser på antalet deltagare i SM i traditionellt mete, utan keepnet, kan vi konstatera att både underlag och intresse för att fiska med keepnet finns. Vi vill samtidigt lyfta detta ytterligare och uppmärksamma enkelheten och hållbarheten i mete med keepnet, och att det är en tävlingsform som passar alla.
Ålen är inte ett ovanligt inslag, men som alltid hanteras varsamt och släpps direkt tillbaka till friheten. Foto: Andreas Wetterhall.
Tävlingsplatsen på piren i Nyköping är en flytande brygga som mäter 1500 meter. Den anlades som vågbrytare under Nyköpings jubileumsår, när staden 1987 firande 800 år, och var tänkt som tävlingsarena för världsmästerskapet i kanot. När det internationella kanotförbundet skulle besiktiga banan blev det dock ett nej på grund av vindkänsligheten, så inget världsmästerskap blev aktuellt. Dock tog de vitkindade gässen över, och med lite humor kan man konstatera att det kanske är världens längsta sträcka med gåsgödsel, varpå den regelbundet behöver spolas med högtryck från båt.
För oss fiskeintresserade är det en fantastisk tävlingsarena där det vimlar av olika fiskarter. Ålar är inte ett helt ovanligt inslag, som alltid varsamt släpps tillbaka. Braxen, mört och abborrar förvaras varsamt i keepnet, som är en lång cylinderformad håv som ligger i vattnet. Efter tävlingens slut vägs fångsten på plats, för att efter vägning få friheten åter. Det mina damer och herrar är nog det tydligaste svaret på vad mete med keepnet innebär.
Klicka Här så finner du totalställningen för topp-tre mellan 2022 till 2024. Resultatet är sorterat efter totalvikt av fisk som fått friheten åter.