Markus Lundgren, regionchef på Sportfiskarna Väst är oroad över veckans låga vattenstånd i halländska laxälven Rolfsån. Foto: Ingemar Lund. Infälld bild: Mathias Arnham.
I halländska Rolfsån sjönk den redan låga vattennivån drastiskt i samband med ett turbinbyte vid Ålgårda kraftverk, tidigare i veckan. Radio P4 Halland träffade Sportfiskarnas Markus Lundgren för att reda ut läget. Lyssna på inslaget här.
Larmet om de ovanligt låga vattennivåerna i Rolfsån spreds snabbt via forum för fiske- och naturintresserade i början av veckan. Viktiga lek- och uppväxtplatser för laxen i Rolfsån låg torrlagda och risken för att kommande laxgenerationer drabbas är stor. Det ska dock klargöras att kraftverket vid Ålgårda inte begått något miljöbrott, utan höll sig inom ramen för den förvisso över 100 år gamla vattendomen. Men med redan låga vattennivåer så var tajmingen för turbinbyte illa.
Med anledning av händelsen lyftes frågan om vattenkraftens påverkan på naturen under en intervju med Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren. Rebecka Larsson, reporter på Radio P4 Halland ställer frågan om framtiden för Hallands vandrande fiskarter riskeras eftersom endast 8 av länets 105 kraftverk har fungerande fiskpassager?
– Endast 4 procent av Sveriges cirka 2000 kraftverk har upp- och nedströmspassager för fisk och det säger sig självt att det är ganska så katastrofalt, förklarar Markus.
Lyssna till radioinslagen här nedan. Du finner dem på 1:45:00 samt 2:15:40.
Läs rapporten om att endast fyra procent av Sveriges samlade vattenkraft har fungerande fiskvägar HÄR.