Ny rapport från Sportfiskarna: Minskad kalkning allvarligt hot mot fisken

sjokalkning-rolf-joh...Foto: Rolf Johansson / Försurningen kvarstår som ett hot och kalkningen är den effektivaste åtgärden för att skydda fisken och ekosystemen i tusentals svenska vatten.

Fisken i 2500 svenska sjöar och 1400 vattendrag är beroende av att vattnen kalkas. En ny rapport från Sportfiskarna visar att kalkningen riskerar att utebli i runt hälften av dessa vatten på grund av resursbrist. Rapportens slutsats är att det på sikt skulle innebära att fiskbestånd slås ut och att överlevande fiskar blir otjänliga som föda.

Havs- och vattenmyndigheten beslutade nyligen att 2025 års kalkningsanslag kommer att vara 162 miljoner kronor. 2024 bedömde länsstyrelserna behovet till 207,5 miljoner kronor för att upprätthålla kalkningen utifrån länens behovsanalys.

- När det fattas så mycket pengar kommer kalkningen att upphöra i många av de vatten som är beroende av kalkning. Vi har också tittat på hur länsstyrelserna bedömer utvecklingen framöver. Om besparingar som aviserats genomförs kommer det innebära att runt hälften av de vatten som kalkas idag inte längre kan kalkas om några år, säger Joel Norlin från Sportfiskarna som är en av rapportförfattarna.

Om kalkningen upphör i storleksordningen hälften av de vatten som idag kalkas, kommer fisken då att försvinna i dessa sjöar och vattendrag?
- Ja, i vattendrag kan man räkna med utslagning av känsliga arter redan inom något år, i sjöar beror det lite på vilka arter som finns naturligt och hur påverkad sjön är av försurning. Det är främst känsliga arter som kommer att försvinna snabbt: olika laxfiskar, elritsa, mört, kräftor och en mängd smådjur. Vid minskad kalkning finns, förutom utslagning av fiskarter, också en förhöjd risk för ökad spridning av kvicksilver till fisk som gör fisken otjänlig som föda, säger Erik Degerman, rapportens huvudförfattare och tillika biolog med lång erfarenhet av försurningsfrågor.

Det sura nedfallet har ju minskat, kan inte kalkningen avbrytas då?
- Tyvärr tar det väldigt lång tid innan markernas buffringsförmåga är återställd. Därför behöver kalkningen fortsätta även om omfattningen har kunnat minskas. Kalkningsplanerna baseras på verkliga behov. Att plötsligt avbryta kalkningen av än så länge sura sjöar och vattendrag är förenat med stora risker, förklarar Erik Degerman.

Två tredjedelar av Sveriges mark är försurningskänslig. Västra Sverige är hårdast drabbat av försurning. Hela 50–75 procent av laxproduktionen på västkusten skulle ha försvunnit utan kalkning.

- Kalkningen tillsammans med utsläppsminskningar har varit en nödvändig och framgångsrik miljöåtgärd. Att slösa bort den framgången genom att kraftigt minska kalkningsverksamheten och låta vatten återförsuras vore mycket olyckligt. Förutom de biologiska skadorna skulle det också drabba fiskevårdsområden, fiskeklubbar, besöksnäring och boende på landsbygden, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.

Läs rapporten här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Försurning, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv