Foto: iSTock / Beståndet av gråsäl har ökat och har konstateras kunna ha stor påverkan lokalt på exempelvis bestånden av gädda och abborre. Sportfiskarna vill nu att sälförvaltningen anpassas för att skydda känsliga fiskbestånd.
Efter att Sportfiskarna och Jägarförbundet i oktober krävt en förbättrad förvaltning av säl och skarv meddelar regeringen nu att flera förändringar är på gång.
– Det är tydligt att politiken lyssnat på våra krav och att det finns en politisk vilja att stärka säl- och skarvförvaltningen. Det är glädjande och viktigt för fiskbestånden och för våra medlemmar. Samtidigt återstår det flera frågor kring hur detta ska genomföras i praktiken och hur de berörda myndigheterna faktiskt kommer att att ta sig an uppdragen, konstaterar Sportfiskarnas Generalsekreterare Sten Frohm.
I oktober 2024 gjorde Sportfiskarna och Jägareförbundet en gemensam hemställan till regeringen med flera krav för att förbättra förvaltningen av säl och skarv och därigenom skydda känsliga fiskbestånd. Regeringen har nu meddelat att man gett berörda myndigheter i uppdrag att verka för förändringar i enlighet med organisationernas krav.
I Sportfiskarnas och Jägareförbundets hemställan efterfrågades ett tydligare ställningstagande från regeringen när det gäller vilka mål vi ska ha för storleken på sälpopulationerna. För att möjliggöra en bättre förvaltning efterfrågades också ökade möjligheter till licensjakt inom skyddsområden. När det gäller skarven efterfrågades utökade möjligheter till skyddsjakt för att förebygga skador på fisk vid särskilt kritiska perioder och känsliga områden.
Vid ett möte den 6 februari informerades Sportfiskarna och Jägareförbundet om hur regeringen arbetar med dessa frågor. Vid mötet redovisades bland annat ett flertal uppdrag som getts till berörda myndigheter för att åstadkomma en förbättrad säl- och skarvförvaltning i linje med organisationernas krav. Bland dessa uppdrag kan nämnas att:
• Länsstyrelserna ska göra en översyn av skyddsområden för säl för att tillgängliggöra lämpliga klippor och skär för säljakt i syfte att skydda känsliga fiskbestånd. De ska också analysera pågående åtgärder för att förebygga skada av säl och skarv samt föreslå behov av ytterligare åtgärder.
• Naturvårdsverket ska lämna förslag på åtgärder för att snabbt och effektivt begränsa säl- och skarvpopulationen.
• HaV ska redovisa sitt arbete med att påverka internationella rekommendationer för att anpassas till behovet av beståndsreglerande jakt på säl. HaV ska också göra en översyn av förvaltningsplanerna för säl utifrån den förändrade inriktningen för havsmiljöpolitiken.
• SLU Aqua ska undersöka hur en förstärkt förvaltning av säl och skarv påverkar återhämtningen av fiskbestånd.
En viktig utgångspunkt för alla berörda myndigheter i det fortsatta arbetet är att förvaltningen av predatorer ska ingå i en ekosystembaserad havsförvaltning.
Sportfiskarna kommer att fortsätta bevaka frågan och hur de olika uppdragen hanteras av respektive myndighet.