Foto: Sportfiskarna / Nu kan det bli mer strömming i hinkarna: Försöket att flytta ut trålgränsen i centrala Östersjön kommer med största sannolikhet att vara positivt för den berörda kustens ekosystem. Men fisketrycket riskerar nu i stället att koncentreras och öka i andra havsområden. Mer skyddsåtgärder behövs därför snarast införas.
Sportfiskarna har nu lämnat synpunkter på förslaget på utflyttad trålgräns i centrala Östersjön.
Förbundet ser försöket med den utflyttade trålgränsen från Ölands norra udde till gränsen mot Ålands hav som ett viktigt första steg för att skydda Östersjöns fiskbestånd mot industritrålningens förödande skadeverkningar.
- Sportfiskarna är såklart positiva till förslaget att flytta ut trålgränsen på prov i egentliga Östersjön. Det här är en fråga som vi har drivit under mycket lång tid. Men vi vill samtidigt betona det stora behovet av att permanent flytta ut trålgränsen längs alla kuststräckor, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Mer åtgärder behövs
Havsmiljön är i skriande behov av ytterligare skyddsåtgärder inom kort. Sportfiskarnas uppfattning, vilket stöds av forskning, är att ett rejält och generellt minskat fisketryck är nödvändigt för att återfå livskraftiga bestånd i Östersjön (och i Västerhavet). En effekt av försöket att nu flytta ut trålgränsen enbart i centrala Östersjön är att fisketrycket då kommer att förflyttas och öka i andra områden. Sportfiskarna vill därför särskilt framhålla behovet av att även få till fredningsåtgärder i Bottenhavet för att skydda strömmingen. För att detta ska kunna genomföras krävs fortsatta diskussioner med Finland. Mot bakgrund av de ambitioner som regeringen gett uttryck förutsätter Sportfiskarna därför att myndigheterna i det fortsatta arbetet får full stöttning från politiskt håll. I kommande kvotförhandlingar måste även hänsyn tas till det förändrade fisketrycket.
Öppet politiskt mål för permanent utflyttning
Enligt en enkätundersökning bland riksdagspartierna som Sportfiskarna genomförde 2021 fanns det redan då en politisk majoritet för att flytta ut trålgränsen i Östersjön.
Med den tilltagande krisen för Östersjöns strömming med bland annat akut brist på surströmming bör det politiska stödet för att flytta ut trålgränsen snarast ha stärkts till idag.
I regeringsförklaringen från september 2024 angavs även att regeringen föreslår att trålgränsen flyttas ut till tolv sjömil från baslinjen. Sportfiskarna anser därför att det bör vara öppet mål att dels permanenta försöket att flytta ut trålgränsen i centrala Östersjön, dels att genomföra en utflyttning längs hela Östersjökusten. Sportfiskarna anser att försöket i centrala Östersjön minst ska förlängas till att pågå under en tid som motsvarar livslängden för en strömmingsgeneration. Detta då det sannolikt kommer att ta lång tid innan några resultat av utflyttningen av trålgränsen kan ses för fiskbestånden.
Inga kryphål för trålfiske
Enligt förslaget ges möjlighet till dispens för fiske för vetenskapligt ändamål. Sportfiskarna är i sak positivt inställda till detta då trålning kan vara nödvändig bland annat för att kunna utvärdera försöket. Men med kunskap om hur liknande undantag utnyttjats i Finland för ”vetenskapligt fiske” efter lax bör det förtydligas att möjligheten till undantag enbart får användas då det finns ett dokumenterat vetenskapligt ändamål och myndigheter eller lärosäten ansvarar för trålningen.
Sammanfattningsvis anser Sportfiskarna att:
Utflyttningen är ett positivt och viktigt första steg för att skydda fiskbestånden.
Fler skyddsåtgärder behövs för att skydda fisken i Östersjön, bland annat fiskefria områden i Bottenhavet.
Fisketrycket måste generellt sänkas kraftigt i Östersjön.
Inga dispenser ska ges till ej strikt vetenskapligt fiske.
Läs alla våra synpunkter här: Yttrande över remiss om förbud mot trålfiske efter pelagiska arter i del av centrala Östersjön innanför territorialhavets gräns, dnr 2024-003930.