Förklaring: Så fungerar Sportfiskarna 

flote3-ny2022-800Foto: Sportfiskarna / Sportfiskarna är en ideell och partipolitiskt obunden medlemsorganisation som främst arbetar med fiske- och vattenvård och olika former av verksamhet för att främja sportfisket.

Med anledning av felaktiga uppgifter som förekommit på nätet vill vi passa på att förklara hur Sportfiskarna arbetar - och vad det innebär att vi är en ideell och partipolitiskt obunden medlemsorganisation. 

På senare tid har det publicerats en del felaktiga uppgifter om Sportfiskarnas verksamhet på nätet, bland annat på hemsidan kanalgratis.se. Några av uppgifterna  rör principiellt viktiga frågor om Sportfiskarnas organisation, verksamhet och ekonomi. Därför vill vi ta tillfället i akt att förklara hur Sportfiskarnas verksamhet är uppbyggd och fungerar och hur du som medlem kan påverka verksamheten. 

En ideell förening
Sportfiskarna är en ideell förening som arbetar för att fler ska få möjlighet att utöva sportfiske och för att värna och vårda vatten och fiskbestånd. Praktiskt består verksamheten av fiskevård, främjandeverksamhet (framförallt barn- och ungdomsverksamhet) och påverkansarbete.  

Att vi är en ideell förening innebär att verksamheten inte kan gå med vinst, utan att alla förbundets intäkter går till verksamheten. Verksamheten kan vissa år ge ett överskott (det var exempelvis fallet 2023), vilket är positivt eftersom det ger möjlighet att vidareutveckla verksamheten eller skapa en buffert och på så vis minska sårbarheten för sämre perioder. Men till skillnad från en kommersiell verksamhet kan överskottet alltså aldrig tas ut - och har aldrig tagits ut - som vinst

En organisation med avlönade tjänstemän 
Att Sportfiskarna är en ideell förening innebär inte att verksamheten helt bygger på oavlönat arbete. Precis som för många andra ideella föreningar av Sportfiskarnas storlek bedrivs verksamhetens kärnfunktioner av avlönade tjänstemän. Det är viktigt för att säkerställa att verksamheten har rätt kompetens och kan drivas på ett professionellt och långsiktigt hållbart sätt. 

Lönenivån för Sportfiskarnas tjänstemän utgår från en analys av andra likvärdiga tjänster med hänsyn till erfarenhet och kompetens. Både när det gäller Generalsekreterare och övriga tjänstemän gäller att lönenivån är varken högst eller lägst bland ideella organisationer i Sverige (den är dock lägre än för motsvarande tjänster i privat sektor).  

Den dagliga verksamheten i förbundet leds av Generalsekreteraren, som är högste chef på förbundet och ansvarar för de drygt 70 anställda. Generalsekreterares lön sätts av förbundets styrelse som  löpande utvärderar Generalsekreterarens arbete. Sportfiskarna följer Giva Sveriges kvalitetskod, vilket bland annat innebär att Generalsekreterarens lön redovisas öppet varje år och även kan jämföras med motsvarande löner i andra organisationer.  

Sportfiskarna är partipolitiskt obundna 
En viktig del i Sportfiskarnas uppdrag är att vara en röst för våra medlemmar och att verka för hållbart fiske i friska vatten. Därför är påverkansarbete för politiska beslut en viktig del av vårt arbete. För närvarande prioriterar vi att få Sveriges politiker att fatta beslut som leder till en bättre fiskeförvaltning - särskilt ute i våra hav, en funktionell miljöanpassning av vattenkraften, en skarpare förvaltning av säl och skarv och ett fjällfiske tillgängligt för alla. 

Det är dock viktigt att poängtera att Sportfiskarna är partipolitiskt obundna. Vi vänder oss till samtliga riksdagspartier för att få en förståelse för våra ståndpunkter och på sikt få genomslag i form av ny lagstiftning eller regleringsbrev och uppdrag till myndigheterna. Vi betalar inte ut, och har aldrig betalat  några former av partistöd. 

Förbundets ståndpunkter i viktiga frågor redovisas på vår hemsida och alla medlemmar kan vara med och påverka vilka frågor vi bör driva genom att lämna motioner till förbundets kongress. 

Växande finansiering ger mer fiskevård och större påverkan
Under senare år har Sportfiskarna fått fler medlemmar samtidigt som vi i ökande utsträckning fått förtroendet av att genomföra offentligt finansierade projekt runtom i Sverige. De ökade intäkterna innebär att vi tillsammans har kunnat utföra mer fiske- och vattenvård och mer verksamhet för att främja sportfisket.  Under 2024 var vi exempelvis verksamma med olika insatser (allt från kartering och elfisken till mer omfattande fiskevårdsåtgärder) vid uppskattningsvis 1800 olika vatten, mer än något år tidigare. Inom vår ungdomsverksamhet har vi under 2024 totalt tagit ut 50 000 barn och unga på fiske och friluftsliv.  När vi får förtroendet att genomföra projekt med extern finansiering rapporterar vi alltid i detalj till finansiärerna vad vi uppnått och hur pengarna använts.  

Fiskekort en förutsättning för fiske 
För att sportfiska i svenska inlandsvatten (med undantag för de stora sjöarna) krävs tillstånd från den som äger fisket. Oftast är det ett fiskevårdsområde som säljer fiskekort, men ibland är vattnen inte upplåtna för fiske. Från Sportfiskarna vill vi att fiske ska vara lättillgängligt och att vattnen ska vara välskötta. För att göra fiske lättillgängligt arrenderar Sportfiskarna ett stort antal fiskevatten i framförallt Göteborg och Stockholm av olika fiskerättsägare. Vi upplåter sen fisket för allmänheten genom prisvärda och populära fiskekort som gäller i många vatten. Barn och ungdomar fiskar gratis i våra vatten. Även många av våra anslutna föreningar upplåter fiskevatten. Fiskekortsförsäljning är inte en stor del av Sportfiskarnas verksamhet, men upplåtna fiskevatten är viktigt för sportfisket i Sverige. 

En demokratiskt uppbyggd organisation 
Styrkan i Sportfiskarna ligger i våra medlemmar, både föreningar och individuella medlemmar. Ytterst är det också medlemmarna som beslutar över Sportfiskarnas ekonomi och prioriteringar. Förbundets högsta beslutande organ är kongressen som hålls vartannat år. Alla medlemmar är välkomna att närvara och lämna motioner till kongressen. Det är också på kongressen som Sportfiskarnas styrelse utses. Utöver den nationella kongressen så kan du som medlem påverka verksamheten i ditt distrikts genom närvarorätt, rösträtt och motionsrätt på distriktets årsmöte.

Som medlem är du naturligtvis alltid välkommen att när som helst komma med frågor, tankar och synpunkter. Mejla oss gärna på info@sportfiskarna.se om du undrar något eller har synpunkter på verksamheten! 

Läs gärna mer om verksamheten i vår senaste årsredovisning.

Kategorier: Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv