Sportfiskarna summerar 2024

winter-sturgeon-800Foto/bildmontage: Mathias Arnham/Sportfiskarna / Störens historiska återkomst var en av årets stora händelser.

Året är snart förbi och vi kan se tillbaka på en mycket intensiv verksamhet, inte minst för våra biologer och ungdomsansvariga som jobbar ute i fält.

Vi har varit verksamma med olika insatser vid uppskattningsvis 1800 olika vatten, insatser som innefattar allt från kartering och elfisken till mer omfattande fiskevårdsåtgärder. Vi har bland annat jobbat med att återintroducera stör i Göta älv, harr i Lagan, vi har rivit ut vandringshinder och avvecklat vattenkraftverk och återställt våtmarker och många mil vattendrag landet runt.
Vi har även nått flera viktiga framgångar i våra intressefrågor och ungdomsverksamheten har tagit ut 50 000 barn och unga på fiske och friluftsliv. 

Stort tack för ditt stöd som medlem! Det bidrar starkt till att det blir verkstad i vattenmiljön och att fler barn och unga får upptäcka naturen! 

Sportfiskarna vill även rikta ett varmt tack till samtliga finansiärer, bland annat Havs- och vattenmyndigheten, Svenskt Friluftsliv, alla länsstyrelser och kommuner, företag, enskilda bidragsgivare och alla markägare som bidrar till att det blir verkstad i vattenmiljön. 

Här nedanför kan du läsa lite mer om några av de saker som vi har åstadkommit med gemensamma krafter under året.

God jul och gott nytt år!

Exempel på fiskevård landet runt:

LaxiStångånFoto: Greger Jonsson / En av laxungarna som fångades under elfiske i nedre delarna av Stångån.

Stångån befrias
I Stångåns vattensystem i Västernorrland arbetar vi med att avlägsna alla vandringshinder i vattensystemet. Stångån som mynnar i Ljungan har varit stängd för fiskvandring i hundratals år. Totalt ska åtta dammar tas bort under de närmsta åren, varav tre hör till mindre vattenkraftverk. Åtgärderna kommer att gynna havsöring, ål och andra fiskarter. Lite överraskande visade det sig att även Ljunganlaxen har gynnats av att vandringshindren i Stångån har börjat avvecklas: vid elfiske i höst fångades nämligen flera små laxungar i Stångåns nedersta sträckning.

harrlagan_lowres-800Foto: Mathias Arnham / Några av de harrungar som nu utplanterats i Lagan.

Harr i Lagan
Sveriges sydligast harrbestånd har återuppstått i Lagan. Efter fyra år av tillståndsprocesser, hyllmeter av pappersexercis och olika studier simmar de 5000 första harrarna i projekt ”Sagan om harrens återkomst” åter i Lagan. En art som varit utdöd i många decennier finns åter i vattensystemet!

Fyra nya våtmarker runt Kalmar
Sportfiskarnas Kalmarkontor har i höst restaurerat och skapat fyra våtmarker med en sammanlagd yta på 14 hektar. Två exempel på detta är en ny våtmark, Turenäs, vid Vadstenalund norr om Kalmar och en annan ny vid Skäppevik strax söder om Bergkvara i Torsås kommun. Åtgärderna kommer att gynna kustlevande fisk, inte minst gädda men även gynna biologisk mångfald.

arken_lowres-800Foto: Mathias Arnham / Resultaten från störprojektet är hittills mycket positiva.

Störens återkomst i Göta älv
Sommaren 2024 genomfördes de första stegen i den historiska återintroduktionen av stör i svenska vatten då totalt 95 atlantstörar släpptes ut i Göta- och Nordre Älv. Fiskarna var märkta med telemetri så att deras rörelsemönster kunde följas. Den första spårningsinformationen från märkningsprojektet har analyserats och resultaten visar att fiskarna rör sig mycket och att 87 av 92 märkta fiskar har överlevt hittills.

lilla_rod_nyhetFoto: SVT

Laxen kan åter passera Lilla Röd i Örekilsälven
Den 150 år gamla dammen vid Lilla Röd i Örekilsälven har rivits ut. Nu kan lax och andra vandrande fiskarter åter nå produktiva lek- och uppväxtmiljöer högre upp i älvsystemet. 21 kilometer vattendrag har sammanlänkas och Örekilsälvens unika laxstam kan därmed producera tusentals mer smolt.

Näveån2-800Foto: Victor Sandberg / Utläggning av sten och grus i Näveån.

Viktigt att engagera allmänheten i fiskevård!
Vi har som ambition att försöka aktivera allmänheten i vårt fiskevårdsarbete landet runt. Där det är möjligt bjuder vi därför in intresserade att delta i olika konkreta åtgärder ute vid vattnet. Några exempel på detta från 2024 är biotopvård för öring i sörmländska Näveån 

baddat-f-lek-gotland...Foto: Joakim Lyander / Fiskevård inom projektet "Bäddat för lek" på Gotland.

och olika åtgärder i gotländska vattendrag där vi har genomfört ett särskilt flerårigt projekt kallat ”Bäddat för lek” som varit  inriktat på att engagera allmänheten i fiskevård.

Mer resurser och ökat fokus på intressefrågor
Våra medlemmar förväntar sig att Sportfiskarna ska kunna påverka och göra skillnad i viktiga intressefrågor. Det har ni medlemmar bland annat tydligt efterfrågat i våra senaste medlemsenkäter och i debatten på sociala media. Under året har vi tillfört mer resurser till vårt påverkansarbete och därigenom bland annat kunnat utöka dialogen med strategiskt viktiga politiker.
Ett exempel på att vi varit framgångsrika i vår dialog är att vi under denna mandatperiod fått in sex svenska ledamöter i det viktiga fiskeriutskottet i EU-parlamentet. Vi efterfrågade detta tydligt i vår EU-enkät till alla partier och vi träffade även flera av de nuvarande ledamöterna innan valet.

Ny-trålgräns-202...

En annan stor seger är att trålgränsen sannolikt kommer att flyttas ut i centrala Östersjön i början av 2025. Förslaget är nu ute på remiss och enligt plan ska regleringen av trålgränsen införas 1 februari. För Sportfiskarna, som länge arbetat för att minska det industriella överfisket i Östersjön, är det glädjande att regeringen och ansvarig myndighet nu tar konkreta steg i den riktningen.

Satsningen på mer påverkan i våra intressefrågor fortsätter- och utökas även under 2025 då Anders Karlsson nu blir intressepolitisk chef på heltid. Viktiga frågor framöver är bland annat utflyttningen av trålgränsen, ett mer hållbart fiske i våra havsområden, miljöanpassningen av vattenkraften, säl- och skarvfrågan och en fortsatt stabil finansiering av vattenmiljöarbetet.

 

theo-blaa-gylta-800Foto: Artkampen / Theo Björkman vann årets upplaga av Artkampen på otroliga 73 fångade arter. Här en blågylta.

50 000 barn och unga på fiske!
Vi har i år tagit ut omkring 50 000 barn och unga på fiske, friluftsliv och utomhuspedagogik inom våra olika projekt och verksamheter tillsammans med våra föreningar. Totalt har våra föreningar tagit ut över 20 000 barn och unga genom våra olika bidragsformer. Fisketävlingen Artkampen slog rekord med 2 889 deltagare och vinnaren Theo lyckades med det omöjliga och fångade fantastiska 73 arter!

Vi tackar alla för detta år och ser fram emot 2025!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten, Rädda Västerhavet, Förening, Pressrum, Region Syd, Region Öst, Region Väst, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv