Sportfiskarnas projektledare Michael Ärfström berättade om Härjedalsprojektet. Foto: Anders Lundin
Härjedalens kommun har årligen besök av tiotusentals fisketurister och vissa vatten har redan ett högt fisketryck. Får det då plats med fler? Ja, om det görs på rätt sätt, på rätt plats – och där kan gäddan vara svaret!
Allt fler turister styr kosan mot ett bra fiske efter gädda och abborre. Det kan Härjedalen och Jämtland slå mynt av. Frågan är bara hur?
Det var huvudämnet för onsdagens föreläsning på Folkets Hus i Sveg, som Sportfiskarna arrangerade. På plats fanns bland andra fiskeguiden Håkan Fransson och lokale fiskeprofilen Emil Westling från Duvberg, som berättade om gäddans potentiella värde för kommunerna.
Just gäddan har toppat listan över populära arter för sportfiskare under de senaste åren, och frågan är alltså hur Härjedalen kan nyttja och vårda denna resurs?
En föregångare inom gäddfisketurismen är Bollnäs kommun, som utvecklat konceptet Fishing in the middle of Sweden. Tommy Vestersund, limnolog och vattenstrateg på Bollnäs kommun, berättade för åhörarna på Folkets Hus hur deras satsning på gäddan burit frukt och lockat internationella gäster.
– Vi har kanske inte de största gäddorna, men tillräckligt många och stora för att det ska vara intressant för fiskegästerna. Och framför allt har vi lärt oss att erbjuda det lilla extra som gör att gästerna trivs, berättade Tommy Vestersund.
Två sportfiskare med fokus på gädda, Emil Westling från Duvberg och Håkan Fransson från Rimforsa.
Sportfiskarnas Michael Ärfström höll även ett föredrag om projektet Härjedalsfisket*, där ett av målen är att lägga grunden för ett långsiktigt och hållbart fiske efter både gädda och andra arter i kommunen. Sportfiskarnas roll är inte att utveckla turismen i sig, men att genom fiskevård och förvaltningsförslag skapa bättre förutsättningar för fisketurismen, enligt konceptet ”Mer fisk i friska vatten”. Att se över möjligheterna kopplade till gäddfisket var också något som fanns med som önskemål från flera av fiskevårdsföreningarna i den förstudie som låg till grund för projektet.
Michael Ärfström var mycket nöjd med kvällen på Folkets Hus, dit ett 50-tal personer letat sig för att låta sig inspireras och ta del av kunskap.
– Gäddan berör på många sätt. Vissa ser den som en skräpfisk, medan vissa har den som favoritfisk och är beredda att lägga mycket pengar på den. Samtidigt är den känslig för ett hårt fisketryck och den måste hanteras varsamt både under själva fångandet och hur den förvaltas genom fiskeregler. Inte minst är gäddan också viktig i sin roll som predator i ett välbalanserat ekosystem. Vi måste fundera på gäddans framtida roll för Härjedalen, och denna kväll var en viktig del i det arbetet konstaterade Michael Ärfström.
*Projektet Härjedalsfisket är finansierat av Region Jämtland Härjedalen och Tillväxtverket och har sin upprinnelse i den förstudie från 2022 som Härjedalens kommuns politiker beställde. Läs mer på Vi utvecklar fisket i Härjedalens kommun (sportfiskarna.se)