Nu är det ”Bäddat för lek” i flera gotländska vattendrag!

baddat-f-lek-gotland...Foto: Joakim Lyander / Allmänheten har bjudits in för att delta i olika fiskevårdsåtgärder. Främst biotopvård, men även räddningsaktioner av öringyngel i torkdrabbade vattendrag.

Nyligen avslutades det fleråriga fiskevårdsprojektet ”Bäddat för lek” som drivits genom Sportfiskarnas regionkontor på Gotland. Projektet, som pågått sedan 2021, har gått ut på att öka både kunskap och engagemang kring fiske- och vattenvård hos allmänheten genom att arrangera öppna arbetsdagar vid olika vattendrag.

Fokus under arbetsdagarna har varit att lära ut och bedriva manuella biotopförbättrande åtgärder för i första hand havsöring tillsammans med ideella krafter runt om på Gotland. Under projekttiden har det arrangerats ett 20-tal arbetsdagar i totalt 9 olika vattendrag.

-Vi har i så stor utsträckning som möjligt jobbat med de naturliga förutsättningarna i respektive vattendrag där vi med hjälp av manuella redskap luckrat upp grusbottnar, flyttat stenar och lagt ut död ved för att optimera befintliga lek- och uppväxtmiljöer för havsöring. I en del fall har vi även tillfört sten och grus för att skapa nya lekbäddar och andra viktiga strukturer i vattendragen, säger projektledare Joakim Lyander.

För att få svar på om åtgärderna som genomförts under arbetsdagarna gett något resultat har det även ingått ett antal elprovfisken i projektet. Genom dessa elfisken har positiva effekter påvisats i flera vattendrag.

baddat-f-lek-gotland...
Foto: Joakim Lyander / Pigga öringungar i ett fiskevårdat vattendrag.

- På en sträcka i Dalhemsån till exempel fick vi inte ett enda årsyngel när vi genom elfiske samlade in data före åtgärd. Tre år och lika många arbetsdagar senare genomförde vi ett nytt provfiske och då fick vi 241 årsyngel på samma elfiskesträcka. Det vi hade gjort på sträckan, som var knappt 30 meter lång, var att röja bort en del växtlighet, luckra upp grusbottnar och fylla på med lite nytt lekgrus. Det är helt klart ett tydligt svar på att fiskevård lönar sig och vetskapen om att det dessutom är ideella krafter som med hjälp av handkraft bidragit till detta gör det ännu roligare, säger Joakim Lyander.

baddat-f-lek-gotland...
Foto: Joakim Lyander / Fiskevård fungerar, i vart fall så länge det finns vatten: på Gotland drabbas tyvärr många vattendrag årligen av vattenbrist och i vissa fall total uttorkning.

Utöver ett arbete för att skapa förutsättningar för en lyckad reproduktion av havsöring har man i projektet även kompletterat med att arrangera ett antal aktiviteter som gått ut på att rädda öringyngel som riskerar att dö när vattendragen torkar ut under sommaren. 

-Yngelräddningsinsatser är åtgärder vi helst velat slippa men med rådande situation och en vattenbrist som blir alltmer påtaglig så är detta något vi fått jobba mer och mer med de senaste åren, tyvärr. Om man ska se något positivt med detta så är det en enkel aktivitet att anordna och som drar deltagare i alla åldrar. Dessutom får allmänheten ett annat perspektiv på torkans konsekvenser vilket är viktigt i arbetet med att öka medvetenheten och förståelsen i samhället när det gäller frågor kopplat till vattenmiljö, avslutar Joakim Lyander.

”Bäddat för lek” har finansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt, LOVA, förmedlade av Länsstyrelsen i Gotlands län.

lova-logotyp-500

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Miljö, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv