En efterlängtad och hoppfull syn. Abborrar återvänder till bäckar längs Höga Kusten. Foto: Sportfiskarna
Fiskevård kan fungera fantastiskt – om det görs på rätt sätt på rätt plats. Sportfiskarnas arbete inom projektet Mera abborre på Höga Kusten är ett bevis på det.
Sportfiskarna har under flera år jobbat med målet att väcka nytt liv i Höga Kustens biflöden, genom projektet Mera abborre på Höga Kusten. Projektet har drivits nationellt av WWF och finansierats av Postkodlotteriet, där Länsstyrelsen Västernorrland och Sportfiskarna samarbetat.
Målet var att öppna fiskvägar och restaurera vattenmiljöer så att både abborre, gädda och andra arter skulle hitta upp till sina forna lekområden. Nu finns det simmande bevis på att detta lyckats.
I flera av vattendragen har Sportfiskarna i samarbete med både markägare och andra aktörer fått tillbaka vandrande fisk, och nu håller vi tummarna för att de ska reproducera sig och stärka sina egna bestånd. Eller fisk och fisk förresten, sanningen är att det var en mångfald av arter som simmade upp när chansen gavs.
– Vi satte ut en undervattenskamera 14 maj i Kråkbäcken och registrerade fiskförekomst fram till 3 juni. Därefter blev vattenflödet för lågt för att driva kameran vidare. Under perioden registrerades fisk 1 297 gånger, fördelat på arterna mört, abborre, gädda och storspigg. Även bäver, vattensork, groda, padda och en skrake simmade förbi, berättar Sportfiskarnas projektledare Andreas Karlberg.
Även i Rävsöbäcken registrerade kameran både gädda och abborre som simmade upp, och uppenbart så var leken lyckad eftersom Sportfiskarna hittade yngel av båda arterna efteråt.
En bild från Rävsötjärn och den nya mynningsfåran ut från tjärnen som Sportfiskarna grävde i april. Foto: Andreas Karlberg
Här kommer en kort sammanfattning av Sportfiskarnas åtgärder:
* Mädan. Vid Äng i Nordingrå finns en tidigare havsvik som utgjort ett välkänt lekområde för fisk. Men för cirka 20 år sedan hade igenväxningen nått en sådan nivå att det inte längre gick att vandra in i viken. Här har vi öppnat upp viken igen genom att anlägga sex öppna vattenspeglar, varav en är isolerad från övriga för att groddjur ska vara mer skyddad från fisk. Mellan de övriga finns öppna passager och hela mynningen har fått en permanent tröskel för att samla det utgående vattnet i en bäckfåra. De nya vattenspeglarna upptar ca 5000 m2.
* I området kring Rävsötjärn har ett nytt mynningsområde anlagts och en vägtrumma bytts mot en valvbåge. Även utloppsfåran från tjärnen är åtgärdad.
* I Kråkbäcken har biotopvård genomförts på cirka 200 meter så att bäcken nu ser mer naturlik ut från att ha varit en grävd kanal. Vi har även anlagt ett nytt mynningsområde med en ny bäckfåra på cirka 50 meter.
– Det känns fantastiskt att få väcka nytt liv i bäckarna längs Höga Kusten, förhoppningsvis kan det på sikt bidra till att ekosystemet i dessa delar av Bottenhavet börjar återhämta sig, säger Andreas Karlberg.