Grafik: Sportfiskarna
I en webbnyhet meddelar Havs- och vattenmyndigheten att försöket med att flytta ut trålgränsen på prov i Bottenhavet inte kan genomföras. Orsaken är att samrådsprocessen med Finland havererat då det finska Jord- och skogsbruksministeriet lämnat beskedet att man inte avser att begränsa fisket för finska fartyg inom ramen för projektet.
-Vi och andra har varnat för precis detta, uppenbarligen har den svenska sidan inte varit tillräckligt stringenta och tydliga i förhandlingarna. Vi anser att regeringen nu måste dra Finland till förhandlingsbordet igen för att åstadkomma en hållbar lösning, säger Sten Frohm, generalsekreterare för Sportfiskarna.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har sedan 2022 haft ett regeringsuppdrag att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt som motsvarar en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar pelagiskt i Östersjön. Trålgränsprojektet skulle ha genomförts i avgränsade försöksområden i centrala Östersjön och i Bottniska viken. I Bottenhavet står Finland för 80% av fisket. HaV meddelar att man nu inte ser några möjligheter att komma vidare i arbetet med att etablera detta försöksområde efter det finska beskedet. Detta trots att det senaste förslaget till fredningsområde, som ligger mellan Gävlebukten och Finngrundet, fiskas av i huvudsak svenska båtar. Efter Finlands besked är det inte heller aktuellt med en reglering av enbart svenskt trålfiske i området.
HaV har dock gått vidare med processen att inrätta ett begränsat försöksområde med trålförbud längs svensk kust i centrala Östersjön. Man hoppas att kunna remittera förslaget innan årsskiftet så att trålfiskeregleringarna för detta område kan träda i kraft i början av 2025.
Ingen strömmingskris på finsk sida?
Sportfiskarna menar att två saker nu blir väldigt uppenbara:
1. Finlands ansvariga myndighet delar uppenbart inte alls den svenska synen på hur djup krisen är för strömmingen i Bottenhavet, detta trots att Finland under de senaste fyra åren inte lyckats landa sin fångskvot av strömming. Frågan är vad som måste till för att även Finland ska inse hur överfisket av strömming hotar hela ekosystemet, och i förlängningen även det yrkesfiske man nu försöker skydda?
2. Sverige har genom Havs- och vattenmyndigheten misslyckats totalt i förhandlingarna med Finland. Frågan är vilken uppbackning myndigheten har haft från regeringen i förhandlingen?
Sportfiskarna var tidigt ute och påpekade risken för att Finland skulle blockera försöket att flytta ut trålgränsen och begränsa fisket i Bottenhavet. 18 mars skrev vi ett öppet brev till landsbygdsminister Peter Kullgren: ”Låt inte Finland sänka trålgränsprojektet”.
I brevet skrev vi bland annat:
”Vi förväntar oss att vår politiska ledning inte låter denna möjlighet rinna mellan fingrarna! Vi kräver därför att landsbygdsminister Peter Kullgren och regeringen nu fullt ut stöttar Havs- och vattenmyndigheten i den process som går in i ett avgörande skede med förhandlingar med Finland och säkerställer att strömmingen blir vinnare i förhandlingarna och inte kortsiktiga ekonomiska intressen.”
Uppenbarligen var den svenska sidan inte framgångsrik i förhandlingen.
Finland måste med om trålfisket ska begränsas
Sveriges riksdag har precis beslutat om en ny havsmiljöpolitik som bland annat ska ge en mer hållbar fiskeriförvaltning och ett mer effektivt skydd av fiskbestånden. Detta efter att regeringen i juni presenterat sin havsmiljöproposition ” Ett levande hav – ökat skydd, minskad övergödning och ett hållbart fiske”. En uttalad målsättning från regeringen är att trålgränsen ska flyttas ut längs med hela Östersjökusten. För en sådan reglering ska kunna genomföras krävs då bland annat att tidigare fiskeavtal med Finland och Danmark måste omförhandlas.
Nyckeln till att kunna skydda den hotade strömmingen i Bottenhavet är vidare att Sverige och Finland, som delar på fisket i havsområdet, måste komma överens om att begränsa trålfisket och införa fredningsområden. Här finns inga genvägar: Sverige måste få Finland till förhandlingsbordet igen och denna gång måste regeringen prioritera frågan. Sportfiskarna kommer att ligga på och förväntar sig handlingskraft och nya initiativ från regeringen.