Våra vatten kan producera både fisk och el

sportfiskarna-i-riks...Foto: Linus Femtvik / Sportfiskarna var nyligen i riksdagen och lämnade våra synpunkter på vattenkraftens miljöanpassning. Till vänster förbundsjurist Tomas Lindblad Wieslander och till höger Anders Karlsson, intressepolitisk chef och biträdande generalsekreterare.

Vattenkraften har alltför länge saknat moderna miljövillkor vilket allvarligt skadar vattenmiljöer landet runt. Läget för många fiskbestånd och arter är nu akut och vi kräver därför att regeringen återupptar miljöanpassningen av vattenkraften med omedelbar verkan.

-Sverige får inte missa den historiska möjligheten att förbättra vattenmiljön som miljöprövningen av vattenkraften utgör. Våra utbyggda vattendrag har redan väntat allt för länge på nödvändiga åtgärder. Att åter ge fisken fria vandringsvägar är fullt möjligt, det hotar inte vår energiförsörjning och vi är bundna av gällande lagstiftning att genomföra detta. Det är dags att låta fisken vandra fritt, uppmanar Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Vi har idag lämnat in vårt remissvar på regeringens promemoria ”Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning, KN2024/01642”. I regeringens förslag till ändringar av planen för miljöanpassning framgår det tydligt att fisk och vattenmiljöer nu ska få ännu sämre villkor än de ursprungliga. För oss är detta av många skäl helt oacceptabelt.

Vattenmiljön är hotad
Bakgrunden till vårt remissvar är att regeringen har föreslagit förändringar i villkoren för omprövningarna. Generellt handlar dessa förslag om att försöka utnyttja möjligheter till undantag från gällande lagstiftning och om att därigenom kraftigt sänka ambitionsnivån för miljöanpassningen. 

Man tillmötesgår därmed kraftindustrins intressen på bekostnad av vattenmiljön och befolkningens möjligheter till fiske. Detta samtidigt som mängder av värdefulla fiskbestånd i utbyggda vattendrag är akut hotade då nödvändiga miljöåtgärder hittills inte har genomförts. Mindre än fem procent av våra kraftverk har passage för vandrande arter. Europas vandrande fiskarter har minskat med 93 procent på 50 år, och det ser över lag lika illa ut i Sverige. 

Några exempel på hotade fiskar är vår världsunika vilda Gullspångslax i Vänern som riskerar utrotning, den akut hotade ålen, samt vildlax och öring i utbyggda och reglerade vattendrag landet runt.

Miljöanpassningen är fullt möjlig
Ett av regeringens argument för sänkta miljökrav är att miljöprövningen skulle hota vår energiförsörjning. Men vi hävdar att det saknas tillräckliga underlag för att dra några säkra slutsatser om omprövningarnas påverkan på elsystemet. I efterhand har det även visat sig att vissa av de beräkningar som Svenska kraftnät utfört varit felaktiga. Läs mer om detta här.
 
Efter att felräkningarna korrigerats beräknar Svenska kraftnät att en miljöanpassning av vattenkraften totalt skulle minska vattenkraftens elproduktion med mindre än två procent. Vilket är en helt acceptabel förlust enligt myndigheten. 

Under samma period beräknas också vattenflödena öka. Totalt sett innebär det att vattenkraftens elproduktion beräknas öka de närmaste åren - även med miljöanpassning.  Detta visar att det saknas tillräckliga underlag för regeringens förslag på ändringar.

Mycket skada men lite el
Sportfiskarna ifrågasätter inte att vattenkraften även i framtiden kommer att vara en väsentlig del av Sveriges elproduktion. Men en miljöanpassning av vattenkraften är både fullt möjlig och helt nödvändig för att rädda våra ekosystem. Detta gäller inte minst de omkring 1700 småskaliga vattenkraftverken i Sverige som bidrar med en mycket liten andel av den svenska vattenkraftselen. 

Här är det möjligt att få stora miljövinster med minimal påverkan på energiproduktionen. Verksamhetsutövarnas kostnader täcks även i det närmaste helt genom den miljöfond som inrättats för miljöprövningen.

Mer fisk innebär regional utveckling 
En mycket allvarlig konsekvens av vattenkraftsutbyggnaden är att en värdefull resurs till lokal försörjning gått förlorad då fisken försvunnit. Innan vattenkraftsutbyggnaden levererade många vattendrag årligen stora mängder ål, lax och öring till fiskerättsägare och lokalbefolkning. 

Genom miljöanpassning av vattenkraften kan kvarvarande fiskbestånd åter öka och lokalt utrotade arter återintroduceras vilket både kan ge en hållbar regional utveckling av exempelvis fisketurism och besöksnäring, samt även ge en förbättrad livsmedelsförsörjning landet runt.

Kort sammanfattning av vårt remissvar:
• Det saknas tillräckliga underlag för att dra några säkra slutsatser om omprövningarnas påverkan på elsystemet.
• Omprövningarna bör återupptas utan författningsändringar och utvärdering göras när det finns tillräckligt med underlag för detta.
• I denna utvärdering bör redogöras för vilka betydande miljövärden som finns i anslutning till prioriterade vattenkraftsanläggningar samt vilka miljöåtgärder som krävs för att uppfylla EU-rättsliga åtaganden.
• Det måste säkerställas att de tekniska lösningar som anläggs som en följd av den nationella planen får avsedd funktion.

Läs hela vårt remissvar här.

Läs fler nyheter om vattenkraften här:

Grova felberäkningar om vattenkraften – Sportfiskarna kräver omtag i NAP:en

Sju myter om vattenkraft och miljöanpassning

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv