Sju myter om vattenkraft och miljöanpassning

aldod-atran-800Foto: ©Ingemar Alenäs www.ingemar.alenas.se / Så "grön" är vattenkraften: årligen dödas tusentals ålar i vattenkraftverk landet runt. Här ålar från Ätrans vattensystem som dött vid ett kraftverk då de försökt vandra ut för att leka i Sargassohavet. Ålen är idag akut hotad vilket till stor del beror på vattenkraften.

Vi reder ut några vanliga myter och missuppfattningar om vattenkraften och den kommande miljöanpassningen.

I augusti annonserade regeringen att man vill riva upp den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraften och kraftigt sänka miljökraven för svenska vattenkraftverk. I kommunikationen kring detta och debatten som har följt förekommer flera missuppfattningar och myter om vattenkraftens miljöpåverkan och vad en miljöanpassning skulle innebära. Här reder vi ut några av de vanligaste missförstånden.

1. Vattenkraften är grön och miljövänlig!
Ja och nej. Vattenkraften har flera miljömässiga fördelar jämfört med fossila energikällor. Men för fisk och vattenmiljö har vattenkraften så som den ser ut idag väldigt stor negativ påverkan. Fiskarter som öring och lax kan inte längre leka naturligt i många vatten och den akut hotade ålen kan inte vandra i utbyggda vattendrag. En stor del av älvarnas vandrande bestånd av laxfisk (lax, öring, harr, sik) är utslagna som en följd av vattenkraftsutbyggnaden.
 
2. Svenska kraftverk har ju redan laxtrappor!
Nej, det stämmer bara i väldigt få fall - uppskattningsvis är det mindre än fem procent av alla svenska vattenkraftverk som har någon typ av fiskvägar. Många av de laxtrappor, och andra så kallade tekniska fiskvägar, som finns idag har också väldigt bristfällig funktion. De fungerar i allmänhet bara för vissa arter och många fiskar hittar inte fiskvägarna.

3. Att bygga fiskvägar innebär en stor förlust för elproduktionen!
Nej. Flertalet vattenkraftverk som hindrar fisken från att vandra är småskaliga kraftverk med mycket liten elproduktion. Beräkningar visar att en miljöanpassning av vattenkraften totalt skulle minska vattenkraftens elproduktion med mindre än två procent. Under samma period beräknas också vattenflödena öka med klart mer än så. Totalt sett innebär det att vattenkraftens elproduktion beräknas öka de närmaste åren - även om miljöanpassningar genomförs. 

4. Många kraftverk och dammar har höga kulturvärden som hotas om vattenkraften miljöanpassas! 
Det här påståendet kan nyanseras rejält: Flertalet dammar och kraftverk, framför allt i Norrland, saknar större kulturvärden medan stora kulturvärden faktiskt har gått förlorade just genom vattenkraftsutbyggnaden, exempelvis då samiska boplatser, gamla begravningsplatser och hela byar har dämts över. Kulturen runt lokala fisketraditioner för lax, ål, havsöring och andra vandrande fiskarter har även försvunnit i vattendrag över hela landet i och med att dessa fiskbestånd har utrotats. I de fall där det finns höga kulturvärden i anläggningar är det även ofta möjligt att hitta lösningar för att bevara lokala kulturvärden samtidigt som man återskapar fria vandringsvägar för fisken.

5. Att miljöanpassa vattenkraften innebär att tusentals dammar måste rivas!
Nej, det är en skräckbild som inte stämmer med verkligheten. Miljöanpassningar kan göras på många sätt och det är verksamhetsutövaren som avgör om en damm ska rivas ut eller inte.  Det finns flera olika sätt att skapa fiskvägar utan att riva ut dammar, exempelvis genom omlöp där fisken kan vandra förbi.

6. Markägare drabbas ekonomiskt när dammar avregleras eller rivs ut!
Det beror på: Markägare som också är verksamhetsutövare får en i sammanhanget mycket bra ersättning, 85 % av kostnader för utredning och miljöåtgärder och 95 % av framtida produktionsförluster. Enstaka angränsande markägare kan i vissa fall få viss påverkan på sitt vatten, men för de flesta är det en positiv förändring att fiskbestånden kommer tillbaka. Exempelvis kan ett återskapat lax- eller öringbestånd höja marknadsvärdet på fastigheter i närområdet.

7. Det är meningslöst att ta bort vandringshinder i vattendrag där fisken redan har försvunnit!
Nej, det är fullt möjligt att återupprätta förlorade fiskbestånd. Sportfiskarna har genomfört ett stort antal insatser där förlorade fiskbestånd har återskapats genom fiskevårdsinsatser i åar som tidigare varit avstängda för fisken.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv