Rapport från Sportfiskarnas tävlingsmöte 2024

Gaddsm-foto-Mathias-...På Sportfiskarnas tävlingsmöte är det medlemmar från hela tävlingssverige som är med och röstar fram beslut. Foto: Mathias Arnham. 

Lördagens tävlingsmöte hölls i Älvsjömässans lokaler i Stockholm, och det bjöds på spännande ny information om Sportfiskarnas framtida tävlingsverksamhet – Det togs även beslut gällande användning av elborr vid isfiske, och liveteknik vid predatorfiske.

Sportfiskarna är en ideell demokratisk organisation där alla medlemmar har möjlighet att påverka förbundets verksamhet genom motioner till kongressen och genom sina föreningar. De medlemmar som inte tillhör en förening har sin demokratiska plattform via sitt distrikt. Sedan är det distriktens, eller föreningarnas ombud, som företräder sina medlemmar på förbundskongressen. Det är under kongressen, som hålls vartannat år, som de viktiga besluten tas gällande Sportfiskarnas verksamhet.   

Under kongressen behandlas också inkomna motioner, och de motioner som endast rör tävlingsfrågor kan kongressen hänskjuta till tävlingsmötet för beslut. Alla Sportfiskarnas medlemmar har därför en direkt demokratisk påverkan gällande verksamheten, eftersom de kan ge förslag genom motioner, och beslut tas genom föreningar och distrikt. Av motionerna som skickades in till årets kongress var det 21 motioner som beslutades att hänskjutas till tävlingsmötet för beslut. Tävlingsmötet genomförs med samma röstlängd som kongressen och är tävlingsverksamhetens demokratiska plattform. 

Användande av liveteknik  

Fem av tävlingsmötets motioner handlade om användandet av liveteknik och det fanns olika förslag till förändringar som exempelvis att inte tillåta liveteknik alls, men även förslag på andra åtgärder som exempelvis särskild klassindelning i grenarna Gädda, Abborre och Gös.  

De tre predatorgrenarna skiljer sig en del från övrigt tävlingsfiske inom Sportfiskarnas tävlingsverksamhet. Detta eftersom deltagarna tävlar i team som ofta saknar koppling till föreningsmedlemskap och därmed den vanliga beslutsprocessen. För att säkerställa vad deltagarna själva anser i frågan gällande liveteknik skickades därför en enkät ut till alla SM-deltagare mellan år 2021 till 2024, i grenarna Gädda och Abborre.  

Resultatet av enkäten presenterades under tävlingsmötet och visar på att hela 71 procent av deltagarna i SM i Gädda har röstat för att inte tillåta liveteknik inom grenen Gädda. Enkäten visade även på en liknande vilja angående liveteknik i Abborre, men med 58 procent av rösterna vilket ger något mindre majoritet. Utifrån enkäten var det också tydligt att deltagarna inte ville att tävlingarna skulle uppdelas i två klasser, alltså en med liveteknik och en utan. 

Utifrån ovanstående har tävlingsmötet 2024 beslutat kring nya regler vid användande av liveteknik:   

• Att lod med framåtriktade givare med liveteknik, samt lod med runt-om-seende-givare med liveteknik (ofta kallade 360-lod), inte är tillåtna inom grenen Gädda på DM-tävlingar och SM-kvalificerande tävlingar från och med år 2025 samt SM-tävlingar från och med år 2026. SM-kvalificerande tävlingar innefattar exempelvis Swedish Pike League 2025. 

• Att tävlingar i grenarna Abborre och Gös får endast avgöras i en gemensam klass – inte uppdelat på liveklass och icke liveklass. Det är fortsatt upp till arrangören att besluta kring huruvida liveteknik ska vara tillåtet eller inte. Reglerna gäller för DM-tävlingar och SM-kvalificerande tävlingar från och med år 2025 samt SM-tävlingar från och med år 2026. 

• Att tävlingskommittén får i uppdrag från tävlingsmötet att tillse så regelskrivningar hålls uppdaterade i takt med teknikutvecklingen samt att tolka regler vid behov. 

• Att Tävlingskommittén får i uppdrag av tävlingsmötet att tillse att arrangörer ges förutsättningar för att upprätthålla regelverket och kontrollen på tävlingarna. 

Elborr vid isfiske 

Tolv av de hänskjutna motionerna handlade om användandet av elborr vid isfisketävlingar. I dessa motioner förklaras att det finns olika regler för olika klasser för användandet av elborr, vilket skapar olika förutsättningar för deltagarna. Motionerna förklarar också att det är många som väljer att inte delta i tävlingarna på grund av svårigheter med borrningsmomentet. Medlemmarna anser därmed att användande av elborr skulle skapa mer rättvisa förutsättningar, samt underlätta för tävlingsdeltagarna.   

Utifrån det höga antalet motioner inom samma ämne valde tävlingskommittén att besvara samtliga genom en proposition som skickats ut tillsammans med motionerna inför mötet. Kommittén menar att det finns en tydlig vilja från tävlingssverige att tillåta elborr vid isfiske och att det är önskvärt att samma regelverk gäller vid både Pimpel och Mormyska.  

Tävlingskommittén har i sitt förslag valt att exkludera juniorklasserna från förslaget till det nya regelverket på grund av säkerhetsskäl. Dock har yngre juniorer redan tidigare beviljats borrhjälp.   

Frågan om juniorernas rätt till elborr debatterades på tävlingsmötet där oro framfördes kring att de äldre juniorerna skulle utebli om de inte fick använda elborr självständigt. Utfallet blev i enlighet med propositionen där juniorer exkluderas av säkerhetsskäl. 

Utifrån ovanstående har tävlingsmötet 2024 beslutat kring regler vid isfiske:  

• Att tillåta elborr i samtliga klasser, förutom i juniorklasserna, på DM och SM i pimpel och Mormyska. Med elborr avses borrspiral som är driven av en elmotor.

• Att tillåta alla juniorklasser att få borrhjälp av annan tävlande eller medhjälpare, med eller utan elborr.  

• Att de nya reglerna träder i kraft till DM 2025 och SM 2026. Ett ytterligare extra förtydligande är att beslutet gäller elborr och inte enbart skruvdragare. 

Elborr600I tävlingsmötets beslut om att tillåta elborr vid isfiske står det förtydligat och att det inte enart gäller skruvdragare. Foto: Privat. 

Vidare beslutade tävlingsmötet om juniorcoacher inom grenarna Pimpel, Mormyska, Mete och Internationellt mete. Juniorcoacher kommer att, istället för att själva tävla, coacha en junior och därmed erhålla en friplats på nästa års SM. Målsättningen är att säkerställa föryngringen inom grenarna. 

Tävlingsmötet har nominerat ledamöter till tävlingskommittén för de kommande två åren. Det är förbundsstyrelsen som utser tävlingskommittén samt utser en ledamot ur förbundsstyrelsen till ordförande i tävlingskommittén. 

Alla beslut från tävlingsmötet kommer att redovisas på sportfiskarna.se genom protokollet när detta är justerat.

Kategorier: Tävlingsfiske, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv