Att främja fiskbestånd genom att bygga passager vid kraftverk skulle ha en knappt märkbar inverkan på elproduktionen. Foto: Anders Lundin
Sportfiskarna har hela tiden hävdat att fiskvägar och annan miljöanpassning av vattenkraften knappt kommer påverka elproduktionen. En ny rapport från Svenska kraftnät styrker detta.
Avgörandets stund närmar sig för många vatten och fiskbestånd. Det handlar om den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraften (NAP), som pausats i omgångar sedan 2022. I somras presenterade regeringen en promemoria (KN2024/01642) med förslag på omfattande förändringar i regelverken som styr omprövningsprocessen. Förslagen innebär att miljökraven sänks i många svenska vatten och att energiintresset ska väga betydligt tyngre än naturmiljön och den biologiska mångfalden när beslut om nya miljövillkor ska fattas.
Detta är oacceptabelt, anser Sportfiskarna.
Sportfiskarna befarar att författningsförslagen innebär att villkoren för många vildfiskbestånd och övrigt liv i svenska vatten försämras, och dessutom att förslagen i vissa fall utgått från bristande underlag.
En färsk rapport från Svenska kraftnät styrker just detta (PM: Uppdateringar och rättelser avseende återrapportering av regeringsuppdrag, Svk 2023/610).
Den visar att miljöanpassningarna skulle innebära ett betydligt mindre bortfall än vad som tidigare framkommit.
Myndigheten skriver själv: ”Elproduktionsförlusterna blir cirka en tredjedel i jämförelse med regeringsuppdraget, från 4,2 till 1,4 TWh eller 3,4 till 1,2 TWh för miljöalternativ D respektive E.”
Den sammanfattande slutsatsen av de korrigerade beräkningarna blir: ”De uppdaterade beräkningsresultaten innebär ett resultat som uppvisar en acceptabel påverkan på elproduktion för analys år 2027.
Sportfiskarnas jurist Tomas Lindblad Wieslander skräder inte orden när det gäller de nya uppgifterna:
– Svenska kraftnät ansåg själva att det fanns för lite underlag för att säkert kunna bedöma miljöanpassningarnas påverkan på kraftproduktionen. Deras redovisning av regeringsuppdraget grundades därför på hypotetiska beräkningar som nu dessutom visat sig vara felaktiga. Lagstiftning kan inte ske med stöd av så bristfälligt underlag, konstaterar Tomas Lindblad Wieslander.
Fiskbestånden har minskat med 93 procent
Andelen vattenkraftverk i Sverige med fiskpassager är mycket låg, av allt att döma mindre än 5 procent, vilket gör att många arter helt enkelt inte når sina reproduktionsområden eller uppväxthabitat. En rapport från 2020 visar också att Europas vandrande fiskarter har minskat med hela 93 (!) procent på bara 50 år.
Sportfiskarna håller just nu på att slutföra förbundets remissvar på regeringens promemoria, där vi tydligt markerar att det måste bli ett omtag i processen, eller snarare att den ska återgå till ursprungsvillkoren.
– Omprövning av vattenkraften tillkom med bred politisk förankring efter en avvägning mellan olika intressen där det handlade om att ge och ta. Även om Sportfiskarna hade önskat att miljöaspekterna skulle vägt tyngre så innebar planen även en acceptabel kompromiss. Det är dags att vi återupptar den processen omgående, konstaterar Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.
Läs även det öppna brevet om miljöanpassningarna som Sportfiskarna skrivit tillsammans med andra organisationer.