Svenskt misslyckande i kvotförhandlingarna – det här behöver göras nu

ostersjon_foto_Nicka...Foto: Nicka Hellenberg / Överfisket riskerar att ödelägga Östersjöns känsliga ekosystem. Fiskekvoterna måste sänkas under kommande år.

Trots den akuta situationen för sill och strömming i Östersjön har EU:s ministerråd i dag beslutat om kraftigt ökade fiskekvoter 2025.
- Dagens beslut visar att det finns ett stort systemfel i förvaltningen av Östersjön, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm. 

Den svenska regeringen har vid upprepade tillfällen uttalat att man vill minska den industriella trålningen efter strömming i Östersjön. Efter dagens förhandlingar i ministerrådet står det nu klart att kvoterna för det industriella trålfisket tvärtom höjs i egentliga Östersjön med 108% och med 21% i Bottenhavet och Bottenviken. Detta trots att de senaste årens kvoter i Bottenhavet och Bottenviken inte har fiskats upp, vilket i sig är en stark varningssignal om att bestånden håller på att kollapsa.

- Den svenska regeringen måste nu omedelbart byta strategi för att rädda det som fortfarande går att rädda av fiskbestånden i Östersjön, säger Sten Frohm. 

Feltänkt förvaltningsmodell
De nya kvoterna grundar sig i rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet ICES. Men som Sportfiskarna och flera andra organisationer har pekat på finns det stora brister i hur ICES rekommendationer tas fram. Denna uppfattning delas även av oberoende forskare. I ICES uppdrag ingår inte att uttala sig om hur fisketrycket påverkar andra fiskbestånd eller hela ekosystemet. ICES har också själv konstaterat att rekommendationerna bygger på ett väldigt osäkert kunskapsunderlag. 

- Förvaltningsmodellen för Östersjön är uppenbart feltänkt i grunden. Den svenska regeringen behöver arbeta för att instruktionerna till forskarna ska omarbetas för att kunna ge ett underlag för långsiktigt hållbara beslut. Regeringen behöver också snabbt åtgärda Sveriges allvarliga och återkommande systematiska brister i inrapportering av fångster som forskningen bygger på, säger Sten Frohm. 

Positivt beslut om trolling
Samtidigt som de nya kvoterna innebär ett stort steg bakåt när det gäller strömmingen så finns det också positiva delar i ministerrådets beslut.  Sportfiskarna noterar med glädje att det förbud mot laxtrolling som föreslagits av EU-kommissionen inte finns med i ministerrådets beslut. 

Tre punkter för Östersjöns framtid
Sportfiskarna vill nu se en rad viktiga åtgärder från den svenska regeringen för att vända utvecklingen för Östersjön: 

Utveckla och förändra ICES instruktioner. Den svenska regeringen behöver verka arbeta för att förändra ICES instruktioner till att omfatta hela ekosystemet och att även beakta ålders- och storleksstruktur på strömmingen, så att för att ge ett underlag för långsiktigt hållbara beslut.  

Ta ansvar för korrekt inrapportering av fångster. EU-kommissionen har riktat allvarlig kritik mot Sverige för återkommande och systematiska brister i registrering av landade fångster. Regeringen måste se till att bristerna åtgärdas i linje med EU-lagstiftningen. 

Lär av Estland och Lettland. I Rigabukten har Estland och Lettland gemensamt lyckats vända utvecklingen för strömmingsbestånden genom regleringar av fisket, bland annat införande av fredningsområden och tidsbestämda stängningar. Liknande åtgärder skulle den svenska regeringen tillsammans med Finland kunna införa även i Bottenhavet och Bottenviken, exempelvis genom att komma överens om att sänka kvoterna, införa fredningsområden och ha tidsbestämda stängningar av fisket.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv