Jodå – visst finns det kvar vilda guldklimpar i Gesunden

Landön1De vilda öringarna i Gesundens biflöden är väldigt värdefulla. Foto: Ricky Hermans.


Finns det något hopp för vildfisken i sjön Gesunden? Jodå, det gör det absolut. Snart tar Sportfiskarna nästa steg i projektet Sjölyftet.


Gesunden i Ragunda kommun har historiskt haft en viktig betydelse för lokalbefolkningen, inte minst när det gäller fisken som livsmedel. Sjön har dock genomgått dramatiska förändringar sedan den blev reglerad av vattenkraften, och det kommer rapporter om att fisket blivit markant sämre de senaste åren. Inte minst finns det en oro över att reproduktionen av gädda och abborre inte fungerar som den ska.
En fråga är också hur den vildöringen mår, och i vilken omfattning den förekommer i vattensystemet? Det planteras kontinuerligt ut odlad öring i Gesunden, som kompensation för vattenkraftsutbyggnaden, men fiskevårdsområdets förhoppning är att den naturliga öringstammen ska växa sig starkare.

Landön3Sportfiskarnas Ricky Hermans och Carl-Fredrik Yri under elprovfiske, i samband med projektet Sjölyftet. Foto: Jesper Holmgren


Som ett led i projektet Sjölyftet har Sportfiskarna elprovfiskat några biflöden till Gesunden, och där blev det hoppfulla resultat.
– Det fanns öring av olika storlekar vilket är bra för då ser vi att vattendragen vi fiskade har fungerande reproduktion vilket är en förutsättning för att restaureringsarbetet skall kunna bli lyckat, konstaterar projektledaren Carl-Fredrik Yri.

Med på fältarbetet var även Sportfiskarnas Ricky Hermans och Jesper Holmgren, som är ordförande i Gesundens fvo, och det börjar nu skissas på vilka åtgärder som kan bli aktuella för att gynna de vilda fiskbestånden.
– Vi kommer var ute i fält och kika på områden mer i detalj, samt utifrån de inventering som länsstyrelsen gjort i området prioritera vart vi vill göra åtgärder och förankra detta hos FVOF och markägare som har viktig detaljkunskap om vattendragen. När vi har en gemensam bild över vad som går att göra och vad som är lämpligt så skall det sökas tillstånd som krävs för att på börja arbetena kommande säsong, förklarar Carl-Fredrik Yri.

Med andra ord så väntar nu en hel del skrivbordsarbete i projektet Sjölyftet, med förhoppningen att det blir fruktsam verkstad på fältet nästa sommar.
Det ska också tilläggas att Gesundens FVO har infört strängare fiskeregler i särskilda delar av sjön, med syftet att gynna reproduktionen av gädda och abborre. Jesper Holmgren ser fram emot insatser som ska gynna öringen också.
– Överlag så upplevs det inte vara så gott om öring, i synnerhet inte vild öring, så det är verkligen på tiden att vi kommer igång med det arbetet tillsammans med Sportfiskarna, säger Jesper.

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv