Foto: Bengt Olsson / Sportfiskare bidrar ofta själva till förbättringar av vattenmiljön: här unga sportfiskare som biotopvårdar i Brännslåttsbäcken vid Voxnan.
Sportfiske kan hjälpa människor att skapa betydelsefulla relationer både till fiskeplatser och till naturen i stort, något som skulle kunna göra sportfisket mer hållbart. Det visar en doktorsavhandling av Lotte van den Heuvel vid Uppsala universitet, Campus Gotland.
Lotte van den Heuvel anser att det finns stora möjligheter för lokala organisationer och myndigheter att dra nytta av sportfiskares kunskaper och engagemang.
Årligen sportfiskar mer än 10% av den svenska befolkningen och fisketurism lockar många internationella turister till svenska vatten. Sportfiske omfattar alla fiskeaktiviteter med spö och rulle (t.ex. flugfiske och spinnfiske) som inte utgör ens huvudsakliga källa till mat eller inkomst. Trots sportfiskets ekonomiska och hälsomässiga fördelar finns det samtidigt en risk för ekologiska skador om sportfisket utförs på ett oansvarigt sätt. Att uppmuntra fiskares engagemang i naturvård och miljöförvaltning kan vara en lovande strategi mot hållbart sportfiske som både stärker fiskares relationer till naturen och samtidigt minskar fiskares ekologiska påverkan.
Lotte van den Heuvel
I sin doktorsavhandling har Lotte van den Heuvel studerat sportfiskares anknytning till sina fiskeplatser som en drivkraft till att engagera sig i natur- och miljöfrämjande arbete. Genom enkätstudier med sportfiskare på Gotland och på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge undersöktes sportfiskares villighet att återbesöka och stödja sina fiskeplatser genom att arbeta med naturvård, som till exempel att skapa lekplatser för öring. Avhandlingen undersökte även fiskares många olika beteendemönster och attityder gällande sportfisket, oberoende av fiskeplats.
Varför spelar sportfiskares relationer till platser och natur någon roll?
- Först och främst handlar det om att sportfiskares känslor för speciella platser får mycket positiva effekter på deras egen välmående men att det även påverkar naturens välmående genom att de utvecklar ett engagemang, både för sina respektive fiskeplatser men även för naturen i stort.
Är det verkligen en sportfiskares uppgift att ägna sig åt naturvård och miljöförvaltning?
- Jag skulle absolut säga ja eftersom sportfiskare använder naturens resurser och den som använder naturresurser har också ett ansvar att se till att inte skada de resurser och ekosystem man utnyttjar. Samtidigt har vi mycket att lära oss av sportfiskares kunskaper, inte minst om fiskebestånden och ekosystemen.
Vad tycker du är den viktigaste lärdomen från studien?
- Jag tror att den viktigaste lärdomen vi har lärt oss att det finns en stor villighet att engagera sig och att det finns en stor potential av framtida naturvård att dra nytta av bland sportfiskare. Men vi ser också att denna villighet att engagera sig är beroende av fiskares relation till fiskeplatsen, och försvinner fiskeplatserna riskerar vi att engagemanget också försvinner.
Hur ska vi kunna ta tillvara på detta engagemang? Vem ska göra det?
. Det finns ingen enkel lösning för alla situationer, men det finns stora möjligheter för lokala organisationer och myndigheter att dra nytta av sportfiskares kunskaper och engagemang. Men för att göra det så måste det finnas arenor där sportfiskare kan mötas och få möjlighet att delta i det natur- och miljöarbete som sker lokalt.
Läs mer här: Sportfiskare kan spela en viktig roll i att skapa en hållbar framtid för fisk- och vattenbaserade ekosystem