Så arbetar vi för att skydda fisken och fisket inför kvotförhandlingarna

baltic-herring1-iSto...Foto: iStoch/HasseChr / Fisketrycket på strömming måste minska, inte öka.

Den 21-22 oktober beslutar EU:s ministerrådet om fiskekvoter i Östersjön för 2025. Sportfiskarna bedriver för närvarande ett intensivt påverkansarbete på nationell och europeisk nivå för att öka medvetenheten om behovet av att begränsa industritrålningen av strömming och fortsatt möjliggöra ett hållbart sportfiske. 

– Det här är ett arbete där vi har starka intressen emot oss, men vi kan inte stillatigande se på medan situationen i Östersjön blir alltmer akut och sportfiskets intressen får stå tillbaka för industriellt rovfiske, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm. 

Inför kvotförhandlingarna har EU-kommissionen lagt förslag som skulle innebära ökade kvoter av sill och strömming, vilket skulle kunna få katastrofala följder. När det gäller laxen föreslår kommissionen en minskning av de kommersiella fångsterna – men också ett förbud mot laxtrolling söder om havsområde 29N (i princip allt fiske söder om Stockholm). Detta trots att laxtrollingen jämförelsevis har en mycket liten påverkan på bestånden och redan i dag bara är tillåten på kompensationsodlad lax. 

– Fiskbestånden i Östersjön står inför enorma problem orsakade av storskalig industritrålning, övergödning och bristande förvaltning av säl och skarv. Att ytterligare begränsa sportfisket istället för att agera mot de verkliga problemen skulle vara att sila mygg och svälja kameler, säger Sten Frohm. 

Sportfiskarna har i princip daglig kontakt med politiker på både svensk och europeisk nivå för att lyfta behovet av att kraftigt minska strömmingskvoterna och att fortsatt möjliggöra ett hållbart sportfiske, inklusive laxtrolling enligt dagens regelverk. I dessa kontakter lyfts också vikten av att utveckla och förändra instruktionerna till ICES, EU:s vetenskapliga råd för att ge bättre underlag att fatta långsiktigt hållbara beslut. 

När det gäller frågan om laxtrolling i södra Östersjön arbetar Sportfiskarna tillsammans med European Anglers Alliance nätverk för att det fortsatt ska vara tillåtet att fiska efter kompensationsodlad lax. Detta eftersom påverkan på vildlaxbestånd är försvinnande liten, och fisket har stor betydelse för besöksnäringen i kommuner bland annat i södra Sverige. Att släcka ut hela trollingfisket riskerar endast att få en symbolisk effekt medan det största hotet mot vildlaxen; industrifisket, tillåts fortsätta i oförminskad omfattning. 

– Vi har redan förbud för sportfiske efter torsk och ål, och ökande begränsningar för fiske efter övriga arter. Ingen gynnas om vi får en utveckling där det till slut bara är det storskaliga pelagiska fisket till havs som finns kvar, säger Sten Frohm. 

Förutom direkt politiskt påverkansarbete arbetar Sportfiskarna aktivt med att öka kunskapen om situationen i Östersjön genom bland annat debattartiklar, öppna brev och medverkan i media. Sportfiskarna slog redan på 1990-talet larm om konsekvenserna av industrifisket och har sedan dess varit en av de starkaste rösterna för en mer hållbar förvaltning av Östersjön. 

Kategorier: Miljö, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv