Hoppfulla fyndet: Laxungar i Stångån

LaxiStångånHär är en av laxungarna som påträffades i nedre delarna av Stångån, där Sportfiskarna arbetar för att skapa fria vandringsvägar för fisk. Foto: Greger Jonsson
 

Det är många som följer den svenska Ljunganlaxens öde. Här kommer en nyhet som måste sägas vara hoppfull.


Det handlar om Stångån, som är det enda större biflödet till Ljungan nedströms Viforsens kraftverk. Stångån har varit stängd för fiskvandring i hundratals år. Genom initiativ från bland annat Sportfiskarna har arbetet med att ta bort alla vandringshinder inletts. Målet är ett helt vattendrag utan vandringshinder – till förmån för öring och andra arter. Att det ska vandra upp lax i själva Stångån är dock inget Sportfiskarna vågat drömma om – men nu kommer ett fynd som pekar i en annan riktning. När fiskevårdskonsulten Kenneth Ottosson från Sundsvall elprovfiskade i nedre Stångån så sprattlade det plötsligt ett par friska laxungar i håven.

Joel Norlin på Sportfiskarna hade nästan svårt att tro på bilderna som han fick skickade till sig, men även han kunde glatt konstatera att det faktiskt rörde sig om lax.
– Laxarna fångades uppströms den första dammen i Stångån, som tidigare setts som ett definitivt hinder för fiskvandring. En damm som under hösten tagits bort av Sundsvalls kommun, berättar Joel.
 

Simmade upp på högvatten?

Lika givet som höstregnet så uppenbarade sig också ett stim med frågor. Handlar det om laxungar från Ljungan som under hösten simmat upp för de strida strömmarna – eller är det vuxna fiskar som lyckats forcera det tidigare hindret och tagit sig upp i Stångån och genomfört en lyckad lek ett par år tidigare?
– Det är omöjligt att veta, men vi kan konstatera att det vid höga flöden förmodligen varit möjligt för laxen att passera även innan dammen togs bort, och på så vis ta sig upp till potentiella lekområden. Oavsett hur så har dock laxen tagit sig en bit upp i Stångån på egen hand.

Både nationella och internationella intressenter följer Ljunganlaxens utveckling, eftersom EU dragit i nödbromsen för att rädda beståndet, som rör sig i södra Östersjön efter utvandringen i havet. Parallellt med skärpta fiskeregleringar så höjs också röster för att det ska byggas fiskvägar vid Viforsens kraftverk, för att gynna laxen.

I väntan på den processen så är det såklart hoppfullt om laxen letar sig till fler områden i systemet, även om Joel Norlin inte törs ta ut glädjen i förskott.
– Stångån är ett, med laxens mått mätt, litet biflöde och för att stärka laxen i Ljungan så behöver förhållandena förbättras i huvudfåran och fisket i havet begränsas. Däremot indikerar det överraskande fyndet att lax kanske kan bli en del av faunan i nedre Stångån efter att vattendraget öppnats upp för fiskvandring.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Norr, Ge fan i våra vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv