Sportfiskarna fortsätter växa – och satsar extra på politisk påverkan

AndersL-Sten-Eva-800Foto: Joel Norlin / Anders Lundin flankerad av förbundets generalsekreterare Sten Frohm och ordförande Eva Thörnelöf.

Utifrån medlemmarnas önskemål lägger förbundet extra resurser på politisk påverkan. Som en del i detta har Anders Lundin fått uppdraget som policyansvarig, med särskilt fokus på politiska dialoger. 

Sportfiskarnas arbete med fiskevård, förbättring av vattenmiljön och olika former av ungdomsverksamhet fortsätter att växa landet runt.  Samtidigt förväntar sig våra medlemmar att förbundet även ska vara en kraftfull röst i debatten och kunna påverka och göra skillnad i viktiga intressefrågor. Det har bland annat varit tydligt i våra senaste medlemsenkäter och i debatten på sociala media.

Stärkt politisk dialog
I Sverige har politiken ett stort inflytande över fiskbestånden och vattenmiljöerna och Sportfiskarna växlar nu upp arbetet med att påverka beslutsfattarna i rätt riktning. Anders Lundin, nu policyansvarig på Sportfiskarna, är bosatt i jämtländska Offerdal, har en bakgrund som journalist på bland annat Östersunds-Posten och har även jobbat som nyhetsredaktör på Fiskejournalen innan han anställdes som kommunikatör på Sportfiskarna Region Norr. Förbundets generalsekreterare Sten Frohm betonar att förstärkningen av det intressepolitiska arbetet är ett nödvändigt steg för att försöka vända en i många fall negativ utveckling.

-Vi har redan daglig kontakt med politiken på olika nivåer, och Anders uppdrag är att ta det framåt och hitta nya infallsvinklar och formuleringar som gör att vi blir ännu mer relevanta och lyssnade på. Behovet måste sägas vara obegränsat, med tanke på hur fiske- och vattenmiljöfrågorna i många fall tyvärr utvecklat sig, kommenterar Sten Frohm.

Miljöanpassningen av vattenkraften, lax- och strömmingskrisen i Östersjön, säl och skarv, samt den fortsatta finansieringen av vattenmiljöåtgärder är några exempel på aktuella intressefrågor där ett mer intensivt påverkansarbete mot politiken måste till.

– Mitt arbete omfattar inte bara ett stärkt sportfiske, utan även livsmedelsförsörjning, ekosystemet i stort och faktiskt också om äganderätt eftersom många fiskrättsägare fått se sin fiskresurs försvinna, säger Anders Lundin.

Det ska särskilt poängteras att Sportfiskarna är ett politiskt fristående förbund, och att Sportfiskarna genom Anders Lundin kommer att träffa företrädare för samtliga politiska partier.

Vad gör vi mer?
Sportfiskarna är sedan länge aktiva med påverkansarbete både nationellt och på EU-nivå. Ett tydligt sådant exempel är att Sportfiskarna tillsammans med andra sportfiskeförbund driver samarbetsorganisationen European Anglers Alliance, EAA, som har huvudkontor i Bryssel i nära anslutning till EU-kommissionen och Europaparlamentet. Sportfiskarna representerar EAA i både Baltic Sea Advisory Council (BSAC) och North Sea Advisory Council (NSAC), som är rådgivande organ i fiskefrågor som rapporterar till EU-kommissionen. Sportfiskarna sitter även med i ett flertal olika nationella expertgrupper, svarar på remisser om fiske och vattenmiljö och driver via vår egen förbundsjurist olika mål i mark- och miljödomstol.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv