SM i gädda 2024 – vägen till segern: "Bra förutsättningar"

SM-gädda-dragbild
SM i gädda 2024 avgjordes på Värnen och det blev en spännande tävling där lagen fick kämpa för att hitta fisken. Foto: Privat. 

Helgens SM i gädda 2024 bjöd på ett svårfiskat Värnen, men alla tävlande kämpade tappert och slutligen det var Team Predator Fishing Scandinavia som lyckades knäcka koden.

Reglerna för SM i gädda är som vanligt, det lag som fångar de fem längsta gäddorna får titulera sig som nya Svenska Mästare. I år var det Laxsjöns Sportfiskare som arrangerar mästerskapet, och Värnen utgjorde tävlingsvatten med utgångspunkt från Sunnanå hamn i Mellerud.

Trots bra förutsättningar och väder för gäddfiske, fick många av lagen svårt att fylla pappret. Team Predator Fishing Scandinavia var dock ett av dem som tidigt fick fisk och hade en hög placering under dagen. 

– Vi hade gjort upp en tydlig plan som vi höll oss till punkt och pricka, och denna gången funkade det väldigt bra. Men man kan säga att det var en plan för att bära eller brista, säger Martin Wahlquist från teamet.

Sunnanå-SM
I år var det Laxsjöns Sportfiskare som anordnade SM i gädda och utgångspunkt blev Sunnanå hamn i Mellerud. Foto: Michael Molander.  

Team Predator Fishing Scandinavia har en lång historia eftersom Martin och Christian Wahlquist är bröder och har fiskat sedan barnsben, och Erik Segnestam har de fiskat med sedan tonåren. De tävlar mycket tillsammans och Martin berättar att det gör att de har god stämning i båten, men också tydliga roller som gör att de kan fiska effektivt. Tjusningen vara med att delta i tävlingar som SM är enligt Martin att det är roligt med pressen, och att det ger mycket erfarenhet när deras kunskaper sätts på prov. 

– Det är roligt med sådana här tävlingar när man får mäta sig med Sveriges bästa lag, och det var många av de bästa som var med i helgen. SM är också extra roligt för det är en lång väg hit och det krävs en del för att lyckas komma hela vägen. Det är en exklusiv tävling på så vis, sen är det något med att få titulera sig som Svensk Mästare, säger han. 

Laget hade en bra och avslappnad känsla inför starten, och visste direkt vilken plats de skulle börja på eftersom de fiskat på Värnen tidigare. Men fisken stod inte där den brukar, så första timmarna fick de lägga på att leta runt och titta efter nya strukturer, vilket gav resultat.  

– Gäddorna stod på andra platser, men som tur i samma områden. Det tog runt en och en halv timme innan vi fick första gäddan, men sen fick vi tre snabba och kunde därefter lägga pusslet för vad som gällde dagen, säger Martin. 

"Vi hade gjort upp en tydlig plan som vi höll oss till punkt och pricka, och denna gången funkade det väldigt bra. Men man kan säga att det var en plan för att bära eller brista" – Martin Wahlquist, tävlande i Team Predator Fishing Scandinavia

Han berättar att under tävlingen har de förberett flera spön med olika beten. Lagmedlemmarna har några favoriter var, som tillsammans ger ett brett utbud. Det gör det enklare att hitta vad som funkar för dagen, eller för stunden. 

– I början av dagen var det mindre beten som fungerade, det var exempelvis ett mindre gummibete som den längsta gäddan på 119 centimeter högg på. Men när dagen närmade sig sitt slut hade gäddorna ändrat åsikt och det var större gummibeten som fungerade bäst, säger han. 

Nervositeten för laget steg under dagens gång, eftersom de hade en stabilt bra placering och förstod att det fanns en chans att de kunde vinna. Martin berättar att nervositeten framförallt steg under mörkerperioden, när liverapporteringen stängs. Då kan de inte längre se hur de går för de andra teamen och de ledde enbart med en centimeter, vilket innebär att de måste leverera för att behålla guldet.  

– Allra värst var det på vägen in och när vi skulle få reda på resultatet. Men det visade sig att det hade gått bra, och det var väl vi som knäckte koden för dagen eftersom det var vi som tog hem guldet, säger han och skrattar.

Uppställning-SM-Gädd...
Här är medaljörerna för SM i gädda 2024 och Team Predator Fishing Scandinavia tog guld. Foto: Michael Molander. 

Totalt fick laget 475 centimeter och får nu titulera sig som Svenska Mästare i gädda 2024. Martin berättar att när de hörde att deras lag stod som segrare kändes det overkligt och blev lite av en chock, samtidigt som de kände enorm glädje.

– Planen är att vi ska köra nästa år också, vi vill såklart försöka behålla titeln Svenska Mästare, avslutar Martin Wahlquist. 

På en stark andraplats kom Team Pigpike och på tredjeplats Team Gäddihallonen, och alla medaljörerna får en friplats till nästa års SM i gädda.

Sportfiskarna fanns även på plats under tävlingen och kunde följa spänningen från start. Sportfiskarnas tävlingsansvarige Michael Molander berättar att förutom att följa det vinnande laget, var det extra spännande att följa Team Gäddihallonen. De rapporterade nämligen en gädda över metern vid varje rapport, men laget lyckades tyvärr inte lyckades fylla pappret. Tävlingens längsta gädda på hela 123 centimeter fångades också av Joakim Waxin från Aros Anglers/Westin, som var förra årets regerande mästare.

Utöver spännande fiske skapades mot slutet lite extra dramatik när styrningen på Team Blårändernas båt gick sönder, bara två timmar innan slutsignal. Då tillkallades Sjöräddningssällskapet och kunde bogsera teamet till säkerhet i hamnen. 

Avslutningsvis önskar vi på Sportfiskarna ett stort grattis till alla medaljörer och hoppas vi ses på SM i gädda 2025.  

Läs mer: SM i gädda avgjort - de tog hem guldet.

113-gädda-SM
Här är Team Predator Fishing Scandinavias längsta gädda på 119 centimeter. Foto: Privat. 

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv